Γαλλία : Εμπορικό έλλειμμα 90 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο

Τρίτη, 19 Αυγούστου 2003 13:10

Εμπορικό έλλειμμα εμφάνισε για πρώτη φορά η Γαλλία μέσα σε ένα έτος τον Ιούνιο, μετά την αύξηση των εισαγωγών για πρώτη φορά από τον Μάρτιο και την ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία επηρέασε αρνητικά τις εξαγωγές.

Το έλλειμμα ανήλθε σε 90 εκατ. ευρώ (100 εκατ. δολ.), έναντι των αναθεωρημένων στοιχείων για το πλεόνασμα ύψους 379 εκατ. ευρώ τον Μάϊο, ανακοίνωσε σήμερα το τμήμα των τελωνιακών αρχών. Οι εισαγωγές αναρριχήθηκαν κατά 3,7% φθάνοντας στα 25,4 δισ. ευρώ, τη στιγμή που οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 1,7%, φθάνοντας στα 25,4 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, το έλλειμμα θα ήταν υψηλότερα, εάν η Airbus SAS, δεν πουλούσε περισσότερα αεροσκάφη και δύο κρουαζιερόπλοια, τα οποία παραδόθηκαν στην Καραϊβική. Η άνοδος κατά 16% του ευρώ έναντι του δολαρίου μέσα σε χρονικό διάστημα ενός έτους (έως τις 30 Ιουνίου), έχει επηρεάσει πολύ τις εξαγωγές των γαλλικών εταιρειών, οι οποίες αντιμετωπίζουν μια στάσιμη κατάσταση στις άλλες 11 χώρες-μέλη της ευρωζώνης όπου και κατευθύνεται το ήμισυ των εξαγωγών τους.

Η στασιμότητα στη γερμανική, την ιταλική και την ολλανδική οικονομία, τις τρεις μεγαλύτερες της ευρωζώνης, η «φτωχή» εικόνα της οικονομίας των ΗΠΑ, η σύγκρουση στο Ιράκ και ο ιός της άτυπης πνευμονίας στην Ασία, βαρύνουν κατά πολύ τη ζήτηση για εξαγωγές.

Η γαλλική Στατιστική Υπηρεσία Insee, εκτιμά ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί κατά πάσα πιθανότητα έως το πολύ 0,8% φέτος και με τους χαμηλότερους ρυθμούς μέσα σε μια δεκαετία.

Σημειώνεται, ότι, οι εξαγωγές συμμετέχουν κατά 29% στο ΑΕΠ της Γαλλίας. Ποσοστό 71% των γαλλικών εξαγωγών κατευθύνθηκαν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πέρυσι και το 8% προς τις ΗΠΑ. Εκθεση για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη έδειξε, ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές περιμένουν περαιτέρω μείωση των εξαγωγών τους ερχόμενους μήνες.

Η σημερινή έκθεση έδειξε, ότι, η αύξηση των εξαγωγών προήλθε από καταναλωτικά αγαθά, όπως φάρμακα από την Ιρλανδία και τις ΗΠΑ, καθώς και από αυτοκίνητα και αεροσκάφη που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ.

Η τρίτη σε μέγεθος εξαγωγική εταιρεία της Γαλλίας, Airbus, εξήγαγε 17 αεροσκάφη αξίας 981 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο. Δεκατέσσερα αεροσκάφη, αξίας 706 εκατ. ευρώ, πουλήθηκαν τον Μάϊο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα