Wall Street: Προσυνεδριακό σχόλιο

Τρίτη, 19 Αυγούστου 2003 14:10
UPD:14:53

ΟΡΙΑΚΗ άνοδο αναμένεται να σημειώσουν κατά τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της Home Depot και εν αναμονή των προκαταρκτικών στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη Αυγούστου.

Στις 13:52 (ώρα Ελλάδος), η προθεσμιακή τιμή στο δείκτη Dow Jones σημείωνε άνοδο κατά μία μονάδα, ενώ την ίδια ώρα η προθεσμιακή τιμή στο Nasdaq ενισχυόταν κατά δύο μονάδες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του πανεπιστημίου Μίσιγκαν αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση στις 91,4 μονάδες τον Αύγουστο από 90,9 μονάδες τον Ιούλιο. Τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν στις 16:45 (ώρα Ελλάδος).

Ανοδικά κινούνται και οι μετοχές μεγάλων αμερικανικών εταιρειών στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης με τη Home Depot να ενισχύεται κατά περίπου 1%. Η κορυφαία εταιρεία οικιακού εξοπλισμού στον κόσμο ανακοίνωσε σήμερα ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2003 τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε 1,3 δισεκ. δολ. ή 56 σεντς ανά μετοχή σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Η άνοδος αυτή ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για κέρδη 54 σεντς ανά μετοχή, και οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εισαγωγή νέων προϊόντων και στις θετικές επιδράσεις από την αύξηση των διαφημιστικών της δαπανών. Οι πωλήσεις του αμερικανικού κολοσσού ενισχύθηκαν κατά 10,5% έναντι του δεύτερου περυσινού τριμήνου φθάνοντας τα 17,99 δισεκ. δολ.

Τα παραπάνω αποτελέσματα έρχονται να προστεθούν σε εκείνα της ομοειδούς αμερικανικής εταιρείας Lowe’s, η οποία ανακοίνωσε χθες αύξηση της κερδοφορίας για το δεύτερο τρίμηνο κατά 28%. Ο πρόεδρος της εταιρείας τόνισε πως η συνεχιζόμενη επιτυχία των πωλήσεων στις ΗΠΑ, οι πρωτοβουλίες της εταιρείας και το βελτιούμενο μακροοικονομικό κλίμα, στέλνουν αισιόδοξα μηνύματα και για τα αποτελέσματα του δευτέρου εξαμήνου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται μετά τη λήξη της συνεδρίασης τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου της Hewlett Packard, η οποία εκτιμάται ότι θα εμφανίσει κέρδη της τάξεως του 26 σεντς ανά μετοχή έναντι 14 σεντς ανά μετοχή στο δεύτερο τρίμηνο του 2002. Η μετοχική τιμή της παραπάνω εταιρείας στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σημειώνει άνοδο κατά περίπου 2%.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσελκύει και η μετοχή της Broadcom, η οποία αναθεώρησε σήμερα προς τα πάνω τις προβλέψεις σε ό,τι αφορά τα έσοδά της στο τρίτο τρίμηνο του 2003.

Ανοδικά κινείται και η μετοχή της International Business Machines, η οποία εξήγγειλε χθες την περικοπή 600 θέσεων εργασίας από το ζημιογόνο τμήμα κατασκευής επεξεργαστών. Παράλληλα, θα ζητήσει από 3.000 εργαζομένους να πάρουν μία εβδομάδα άδεια άνευ αποδοχών. Η ΙΒΜ δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την εξασθένηση στον τομέα ημιαγωγών, με το τμήμα τεχνολογίας της εταιρείας να καταγράφει ζημίες ύψους 110 εκατ. δολαρίων στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ αρνητικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινώσει και στο σύνολο του 2003.

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο κατά 0,97% κλείνοντας στις 9.412,45 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών. Ο δείκτης Nasdaq διαμορφώθηκε Με άνοδο 37,48 μονάδων αυξημένος κατά 2,20%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα