Γαλλία : Μείωση του ΑΕΠ το β' τρίμηνο

Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2003 10:57

Συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο η γαλλική οικονομία, η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης, καθώς η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, πίεσε τις εξαγωγές και αύξησε την ανεργία, η οποία περιόρισε και τις δαπάνες των καταναλωτών.

Το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,3% μετά από αύξηση κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο, βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων, ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, Insee. Συνολικά 24 οικονομικοί αναλυτές, εκτιμούσαν ότι η γαλλική οικονομία θα παρέμενε στάσιμη.

«Δεν βλέπω σημαντική αύξηση της ανάπτυξης σύντομα», ανέφερε ο Guillaume Sciard, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου τρία δισ. δολ. σε ομόλογα, με την Barclays France S.A., στο Παρίσι. Ο ίδιος συμπλήρωσε : «Η πορεία της οικονομίας μειώνει αντί να αυξάνει τις θέσεις εργασίας και αυτό επιδρά αρνητικά στις δαπάνες των καταναλωτών, οι οποίοι συμμετέχουν περισσότερο από το ήμισυ στο γαλλικό ΑΕΠ».

Η αύξηση της ανεργίας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 3,5 ετών και η ισχυροποίηση του ευρώ κατά 16% μέσα σε 12 μήνες έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, επιβάρυναν σημαντικά την γαλλική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο. Οι γειτονικές χώρες της Γαλλίας, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία, γνώρισαν επίσης ύφεση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα