Στη δημοσιότητα το σ/ν για την απλούστευση του φορολογικού ελέγχου

Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2003 19:22

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, για διαβούλευση, το σχέδιο νόμου «Απλούστευση και αντικειμενικοποίηση του φορολογικού ελέγχου και άλλες διατάξεις».

Με τις διατάξεις του σχεδίου αυτού επιχειρείται βαθιά τομή σε όλη τη διαδικασία διεξαγωγής του ελέγχου και προσδιορισμού των αποτελεσμάτων μετά τον έλεγχο.

Ειδικότερα:

Με το άρθρο 1 καθιερώνεται κεντρικό σύστημα επιλογής υποθέσεων για έλεγχο, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία προσδιορίζονται κάθε φορά με ακρίβεια με Υπουργική Απόφαση.

Με τις διατάξεις των άρθρων 2 και 3 καθιερώνεται επακριβής τρόπος επαναπροσδιορισμού των ακαθαρίστων εσόδων και καθαρών κερδών, όπου συντρέχει περίπτωση ενώ με το άρθρο 4 παρέχεται πλέον δυνατότητα μεταφοράς ζημιάς ακόμα και όταν υφίστανται φορολογικές παραβάσεις, εφόσον μετά τον επαναπροσδιορισμό των ακαθαρίστων εσόδων και των καθαρών κερδών εξακολουθεί να υφίσταται ζημιά.

Με το άρθρο 7 παρέχεται η δυνατότητα αυτοελέγχου με την υποβολή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και την εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται με προσαυξήσεις τα επιπλέον ποσά που προκύπτουν από τον αυτοέλεγχο.

Με το άρθρο 8 ορίζεται ότι οι δαπάνες που αναγνωρίζονται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα, σύμφωνα με την δικαστηριακή και διοικητική νομολογία, θα περιλαμβάνονται σε ετήσια οδηγία του Υπουργού προς τις Ελεγκτικές αρχές που υποχρεούνται να την εφαρμόζουν πιστά.

Με το άρθρο 9 συστήνεται Επιτροπή επίλυσης διαφορών (φιλικού διακανονισμού), στην οποία δεν μετέχει ο προϊστάμενος της υπηρεσίας που διενήργησε τον έλεγχο.

Με το άρθρο 10 καταργούνται τα πρόστιμα του Κ.Β.Σ. πλην των περιπτώσεων των πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων και των περιπτώσεων μη τήρησης ή μη διαφύλαξης των βιβλίων και στοιχείων.

Ακόμα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού καταργούνται οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον Κ.Β.Σ. για το κύρος των βιβλίων και των στοιχείων, πλην των περιπτώσεων μη τήρησης ή μη διαφύλαξης αυτών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα