Από το 2004 η εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων

Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2003 17:32

ΟΡΙΣΤΙΚΑ από τη χρήση 2004 θα ξεκινήσει η εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΔΛΠ) στις εισηγμένες στη Σοφοκλέους εταιρείες, σύμφωνα με σημερινή απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Χριστοδουλάκη.

Η πρώτη υποχρεωτική εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων θα γίνει με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της περιόδου 1/1/2004 μέχρι 31/12/2004, εφόσον η διαχειριστική περίοδος λήγει την 31 Δεκεμβρίου, ή της περιόδου 1/7/2004 μέχρι 30/6/2005, εφόσον λήγει την 30 Ιουνίου.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομιών, τα ΔΛΠ εφαρμόζονται υποχρεωτικά στην Ελλάδα ένα χρόνο πριν από την υποχρεωτική εφαρμογή τους στα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το έτος 2003, η εφαρμογή των ΔΛΠ γίνεται προαιρετικά με τη μορφή που αυτά θα έχουν μέχρι το τέλος του 2003. Αυτό οφείλεται στο ότι, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη τα ΔΛΠ τα οποία θα εφαρμοστούν.

Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιούλιο αποφασίστηκε στο ECOFIN και την Auditing Regulatory Committee (ARC), με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να γίνουν διαπραγματεύσεις με τον αρμόδιο οργανισμό (IASB) για τροποποίηση των ΔΛΠ 32 και 39 τα οποία αφορούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η τροποποίηση αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά τους πρώτους μήνες του 2004, οπότε και θα προκύψει η οριστική μορφή των προς εφαρμογή ΔΛΠ.

Η πρώτη εφαρμογή των ΔΛΠ θα γίνει σύμφωνα με το ΔΛΠ 1, το οποίο εξέδωσε πολύ πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εφαρμογή των ΔΛΠ στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να θεωρείται βεβαία και γι’ αυτό οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να προετοιμάζονται από νωρίς. Τα ΔΛΠ αυξάνουν τη διαφάνεια και τη συγκρισιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα