Πρωτοβουλίες για τη συγκράτηση των τιμών

Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2003 16:18

Σειρά από θεσμικές πρωτοβουλίες με στόχο τη συγκράτηση των τιμών και την πάταξη της κερδοσκοπίας ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης. Υπεγράφη παράλληλα υπουργική απόφαση για αναπροσαρμογή των διοικητικών προστίμων που αφορούν αγορανομικές διατάξεις με την οποία:

- πενταπλασιάζεται το κατώτερο όριο διοικητικού προστίμου (απο 146,84 ευρώ σε 733,70 ευρώ) για νοθεία, επικινδυνότητα τροφίμων, μη θεμιτές τιμές.

- υπερδιπλασιάζονται τα πρόστιμα για τις αγορανομικές παραβιάσεις σχετικά με την μη αναγραφή ενδείξεων ποιότητας και προέλευσης, ελλειψη τιμοκαταλόγων, μη ύπαρξη πινακίδων κλπ. Το κατώτατο όριο γίνεται απο 88 ευρώ, 200 ευρώ και το ανώτερο απο 2.934,70 ευρώ, 6.000 ευρώ.

Επίσης εκδίδονται τρεις αγορανομικές διατάξεις με τις οποίες μεταξύ άλλων:

- Αναμορφώνεται το καθεστώς υποβολής τιμοκαταλόγων βιομηχανιών, βιοτεχνών και εισαγωγέων καθώς και το καθεστώς της προαναγγελίας από τις εν λόγω επιχειρήσεις των αυξήσεων των τιμών τους. Από 20 γίνονται 30 οι μέρες που απαιτούνται για την γνωστοποίηση των τιμοκαταλόγων στο υπουργείο.

- Επιβάλλεται η ανάρτηση τιμοκαταλόγων στην προθήκη όλων των εστιατορίων κλπ και είναι υποχρεωτική πλέον η αναγραφή πέραν από την ποιότητα και η προέλευση των ειδών.

- Οι ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης εμφιαλωμένων νερών και αναψυκτικών θα γίνουν ανώτατες στις περιπτώσεις που τα είδη πωλούνται απο επιχειρήσεις που κατέχουν προνομιακή θέση (σε αεροδρόμια, αρχαιολογικούς χώρους, αθλητικές εγκαταστάσεις, νοσοκομεία, κινηματογράφους κλπ).

Ο υφυπουργός τόνισε επίσης ότι από τους ελέγχους που διεξήχθησαν όλο τον Αύγουστο σε περισσότερα από 80 εστιατόρια, καντίνες και κυλικεία (πλοίων), οι 50 παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα και στις κατά τόπους νομαρχίες για επιβολή διοικητικών προστίμων.

Επίσης, παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα 60 (από τις 200 που ελέγχθηκαν) επιχειρήσεις εκμετάλλευσης χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων.

Ο κ. Κουλούρης τόνισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ενώ πρόσθεσε ότι εντατικοποιούνται και οι επαφές με τους εκπροσώπους όλων των επιχειρηματικών κλάδων.

Πηγή: AΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα