Διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού στο ΣΕΒ για τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας

Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2003 16:59
UPD:17:40

Τη διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι θα διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία «απέσπασε» το προεδρείο του ΣΕΒ, το οποίο συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, παρουσία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, έθεσε στον κ. Σημίτη σειρά πρωτοβουλιών του συνδέσμου σχετικά με την ανταγωνιστικότητα, τον πληθωρισμό και την απασχόληση.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με όλες τις παραγωγικές τάξεις και τους επιχειρηματίες, ώστε να υπάρξει σταθερή ανάπτυξη που θα δημιουργεί θέσεις απασχόλησης.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι ανάπτυξη χωρίς απασχόληση είναι «άδειο πουκάμισο», ενώ απασχόληση χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει.

Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες ότι ο ΣΕΒ εξέφρασε την αντίθεσή του σε μέτρα που θα στηρίζουν τις αδύνατες κοινωνικές ομάδες, ο κ. Κυριακόπουλος είπε ότι «ο ΣΕΒ δεν είναι αντίθετος σε μέτρα που θα στηρίζουν τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες του τόπου μας, τις πραγματικά αδύνατες. Αυτά τα μέτρα ωστόσο δεν πρέπει να είναι τέτοια που θα θέτουν σε κίνδυνο τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συγκράτηση των τιμών, ο κ. Κυριακόπουλος είπε ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ των όσων συμμετείχαν στη σημερινή σύσκεψη και σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ανταγωνισμού.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΕΒ, οι προτεραιότητες που θέτει ο επιχειρηματικός κόσμος σήμερα στην Κυβέρνηση για τους επόμενους μήνες αποτυπώνονται στα παρακάτω μέτρα:

- Ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης και πλήρη κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.

- Ψήφιση ενός νέου αναπτυξιακού νόμου χωρίς την άμεση σύνδεση των κινήτρων με νέες θέσεις εργασίας. Στόχος πρέπει να είναι όχι μόνο η προσέλκυση ξένων επενδύσεων αλλά και ο εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων και η βελτίωση της ανταγωνιστικής τους θέσης, ενισχύοντας συγχρόνως την περιφερειακή ανάπτυξη.

- Συστηματική παρακολούθηση του έργου που καλείται να συντελέσει το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, υιοθέτηση των εισηγήσεων του Συμβουλίου και δημιουργία άμεσα ενός μηχανισμού ελέγχου των επιπτώσεων του νομοθετικού έργου στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας (impact assessment).

- Ολοκλήρωση της προσπάθειας που αφορά στην οικονομική διπλωματία με άμεση και γενναιόδωρη εκταμίευση των αναγκαίων πόρων. Υλοποίηση των εισηγήσεων του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών.

- Τήρηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση και παρακολούθηση από την Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου.

- Συγκράτηση του πληθωρισμού με τόνωση του ανταγωνισμού παντού και σεβασμό στους θεσμούς της αγοράς και του θεμιτού κέρδους.

- Ουσιαστικό απεγκλωβισμό του κράτους από όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΒ, για να υλοποιηθούν τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία η στενή παρακολούθηση κάθε μέτρου, δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, αντικειμενική αξιολόγηση της προόδου και άμεσες διορθωτικές κινήσεις, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Επιπρόσθετα, ο επιχειρηματικός κόσμος ζητά από την κυβέρνηση αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, τήρηση των στόχων του προϋπολογισμού και συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των δημοσίων δαπανών κάτω από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό.

Πηγή: AΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα