Τιτάν: Μικρή πτώση τζίρου-κερδών στο εξάμηνο

Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2003 16:55

Οι πωλήσεις του Ομίλου ΤΙΤΑΝ το α΄ εξάμηνο του 2003 διαμορφώθηκαν σε € 488 εκ., παρουσιάζοντας μείωση 5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2002. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) έφτασαν τα € 121 εκ., μειωμένα κατά 9%. Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου, μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και την πρόβλεψη για φόρους, διαμορφώθηκαν σε € 46 εκ., εμφανίζοντας μείωση 1.5%.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, «ετά από ένα δύσκολο πρώτο τρίμηνο, επηρεασμένο από δυσμενείς καιρικές συνθήκες και αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές, η απόδοση του Ομίλου κατά το δεύτερο τρίμηνο έφερε τα αποτελέσματα του εξαμήνου σε ανάλογα περίπου επίπεδα με αυτά του 2002.

«Η εξασθένηση του Δολαρίου έναντι του Ευρώ κατά 23% σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2002, είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερα έσοδα και λειτουργικά κέρδη από τις Η.Π.Α. Με σταθερή την ισοτιμία Δολαρίου/Ευρώ, οι πωλήσεις του Ομίλου θα ήταν αυξημένες κατά 4% και τα λειτουργικά κέρδη μειωμένα κατά 4%».

Πιο αναλυτικά, για τις επί μέρους γεωγραφικές περιοχές όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος:

-Στην Ελλάδα, η ζήτηση δομικών υλικών ανέκτησε ουσιαστικά το χαμένο έδαφος που προκάλεσαν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

-Στις ΗΠΑ, η αγορά συνέχισε να παρουσιάζει ελαφριά κάμψη, με εξαίρεση την Πολιτεία της Florida, όπου η ζήτηση διατήρησε την ανοδική της πορεία.

-Στην Αίγυπτο, οι τιμές του τσιμέντου ανέκαμψαν από τα επίπεδα ύφεσης του πρώτου τριμήνου μετά τον επαναπροσανατολισμό της ανταγωνιστικής σε κόστος Αιγυπτιακής τσιμεντοβιομηχανίας προς τις εξαγωγές οι οποίες απορρόφησαν σημαντική ποσότητα του πλεονάσματος παραγωγής που πίεζε τις τιμές στην εγχώρια αγορά.

-Στα Βαλκάνια, οι αγορές κινήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα.

Στη μητρική Εταιρία, Α.Ε. Τσιμέντων Τιτάν, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 2% και ανήλθαν σε € 200 εκ., τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) έφτασαν τα € 65 εκ., μειωμένα κατά 6%, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά τούς φόρους αυξήθηκαν κατά 20% σε € 54 εκ., συμπεριλαμβανομένων και € 15 εκ. εσόδων από συμμετοχές.

Κατόπιν αλλαγής του Ελληνικού Νόμου, όλες οι συμμετοχές της μητρικής εταιρίας έχουν αποτιμηθεί στην λογιστική τους αξία αντί της τιμής κτήσεως, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί διαφορά στην αξία αποτίμησης ύψους € 96,2 εκ., η οποία μείωσε αντίστοιχα την καθαρή θέση. Αυτό δεν έχει κανένα αντίκτυπο στον Ενοποιημένο Ισολογισμό.

Τον Αύγουστο του 2003 ολοκληρώθηκε η νέα γραμμή παραγωγής του εργοστασίου Θεσσαλονίκης. Μετά από επιτυχημένες δοκιμές, η παραγωγή έχει ήδη ξεκινήσει. Η συγκεκριμένη επένδυση, η οποία αντικαθιστά τις τρεις υπάρχουσες παλαιές γραμμές, ακολουθεί την πιο σύγχρονη τεχνολογία σε ότι αφορά την παραγωγική διαδικασία και την προστασία του περιβάλλοντος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα