H πόντιση του νέου διεθνούς υποβρυχίου καλωδίου, που θα συνδέει τηλεπικοινωνιακά την Ελλάδα με την Ιταλία, πραγματοποιείται σήμερα στην Κέρκυρα.
Το έργο αυτό, αποτέλεσμα συνεργασίας του ΟΤΕ με τη γαλλική Alcatel, θα αυξήσει τη σημερινή χωρητικότητα του δικτύου κορμού του ΟΤΕ, για την κάλυψη των αυξημένων διεθνών αναγκών των πελατών του. Παράλληλα, θα υποστηρίξει την αυξημένη κίνηση που αναμένεται εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Tο έργο περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση ενός υποβρυχίου καλωδιακού δακτυλίου οπτικών ινών, από την Alcatel, που θα επεκτείνει το εθνικό και διεθνές δίκτυο κορμού του ΟΤΕ. Βασίζεται στην τεχνολογία DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) και επιτρέπει την αναμετάδοση δεδομένων, φωνής, εικόνας και άλλων σύνθετων εφαρμογών σε πολύ υψηλές ταχύτητες.
Το υποβρύχιο σύστημα, αποτελείται από δύο καλώδια σε μορφή δακτυλίου που εκτείνονται σε μήκος πάνω από 350 χλμ. το κάθε ένα. Το υποβρύχιο τμήμα του δακτυλίου θα συνδέσει την Κέρκυρα με το Μπάρι της Ιταλίας, ενώ το επίγειο τμήμα του θα συνδέσει την Κέρκυρα με τα Ιωάννινα, την Κοζάνη, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Αθήνα και την Πάτρα.
Το παραπάνω σύστημα της Alcatel, που θα παραδοθεί στο τέλος του έτους, θα ανοίξει το δρόμο για την απευθείας διασύνδεση της Ελλάδας με τις κυριότερες δυτικο-ευρωπαϊκές πόλεις όπως ¶μστερνταμ, Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι, Βιέννη, Ζυρίχη κ.α., μέσω της πλέον σύγχρονης τηλεπικοινωνιακής υποδομής.
Oπως δήλωσε σχετικά ο γενικός διευθυντής, Εγχώριων και Διεθνών Παρόχων του ΟΤΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΤΕGlobe, κ. Αναστάσιος Αγγέλογλου:
«Με την ολοκλήρωση του έργου αυτού ο ΟΤΕ θα διαθέτει για πρώτη φορά ιδιόκτητη διεθνή υποδομή, με την οποία θα προσφέρει στους Ελληνες και ξένους πελάτες του αδιάλειπτη διεθνή διασύνδεση προς και απο το Δυτικό κόσμο σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.
Η διασύνδεση της Αθήνας με το Μπάρι και το Μιλάνο της Ιταλίας και απο εκεί με τις Δυτικοευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αποτελεί ένα ακόμα βήμα του ΟΤΕ ώστε να καταστεί τηλεπικοινωνιακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου».