Απόντες οι επενδυτές στη Ν.Υ.

Απώλειες στην Ευρώπη
Σάββατο, 30 Αυγούστου 2003 00:01

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ επενδυτές μάλλον εγκατέλειψαν γρήγορα την αγορά εν όψει της τριήμερης αργίας που ακολουθεί στη Wall Street, με τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση να περνούν απαρατήρητα παρ΄ ότι ιδιαίτερα θετικά.

Εμπειρογνώμονες τόνισαν πως τα οικονομικά στοιχεία σχηματίζουν την εικόνα μιας οικονομίας που αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς στο τρίτο τρίμηνο, αλλά επισήμαναν πως η απουσία επενδυτών εμπόδισε την αγορά από το να ενισχυθεί ανάλογα.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η είδηση πως ο τομέας μεταποίησης στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ αναπτύχθηκε εντυπωσιακά τον Αύγουστο.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Novellus Systems Inc, Kmart Holding Corp. Οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου παρέμειναν σε ανοδική τροχιά για έκτο διαδοχικό μήνα.

Σημαντικό έδαφος έχασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο τέλος της εβδομάδας, αντανακλώντας την πτώση των μετοχών στους τομείς τραπεζών και ασφαλειών, ενώ την ίδια ώρα η αισιοδοξία των επενδυτών για τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης διατηρούσε σε ανοδική πορεία τις μετοχές αυτοκινήτων και τεχνολογίας.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με πτώση 1% και 0,7%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να υποχωρεί κάτω από το φράγμα των 900 μονάδων.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάσθηκε σε συγκεκριμένες μετοχές, με τις αποκαλούμενες κυκλικές να κερδίζουν τις εντυπώσεις λόγω των προοπτικών ανάκαμψης. Η αγορά αγνόησε τις εκτιμήσεις διαχειριστών Ταμείων περί συνέχισης της ανοδικής πορείας των αγορών τουλάχιστον για ένα τρίμηνο ακόμη.

Επικεφαλής της ανόδου τέθηκε η μετοχή της ολλανδικής Philips Electronics (+3,6%), και των Thomson (+4,3%), Epcos (+11,8%), Siemens (+1,1%) και Rentokil Initial (+3,8%). Αντίθετα, οι μετοχές τραπεζών Societe Generale, ABN Amro, BNP Paribas έχασαν μεταξύ 1,5 και2%, ενώ απώλειες κατέγραψαν και οι ασφάλειες Swiss Re (-3,6%), Munich Re (-10%) Royal & Sun Alliance (-4%). Σημαντικά κερδισμένες ήταν οι μετοχές των L'Oreal, VW.

Νωρίτερα, στο Τόκιο το χρηματιστήριο επανήλθε σε ανοδική πορεία ανεβάζοντας τον δείκτη αναφοράς πάνω από τις 10.340 μονάδες.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα