Τον Οκτώβριο θα παρουσιαστεί το Εθνικό Σχέδιο Εξαγωγών

Δευτέρα, 01 Σεπτεμβρίου 2003 15:42
UPD:15:46

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη

Σε τρεις άξονες στηρίζονται τα μέτρα προώθησης εξαγωγών, τα οποία αποφασίστηκαν σήμερα από το Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών, στο οποίο προεδρεύει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης. Αναλυτικότερα, οριστικοποιήθηκαν:

- Μέτρα διευκόλυνσης εξαγωγών: Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η απλοποίηση των διαδικασιών για το ειδικό μητρώο εξαγωγέων, η κατάργηση της εγγυητικής επιστολής των εξαγωγέων νωπών αγροτικών προϊόντων για την εγγραφή τους στο μητρώο εξαγωγέων, οι ρυθμίσεις για τα λιμενικά τέλη και τις λοιπές επιβαρύνσεις στις μεταφορές και η εύρυθμη λειτουργία νευραλγικών τελωνειακών σταθμών και απλοποιήσεις διαδικασιών.

- Νέα μέτρα προώθησης εξαγωγών: Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), η δημιουργία δικτύου επικοινωνίας και διάχυσης των πληροφοριών, η δημιουργία γραφείων προώθησης εξαγωγών στο εξωτερικό (από τον ΟΠΕ και το ΕΛΚΕ), τα πιλοτικά προγράμματα εξαγωγικού προσανατολισμού και η προβολή και προώθηση του ελληνικού τουρισμού, των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό.

- Οι στρατηγικές ανάπτυξης εξαγωγών αφορούν την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών στον Καναδά, την αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων στην Τουρκία και την εφαρμογή του προγράμματος επιχειρηματικής αξιοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Στη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών συμφωνήθηκε επίσης τροπολογία στο σχέδιο νόμου για το εξωτερικό εμπόριο, με την οποία καθορίζεται σε νέα βάση τι θεωρείται εξαγωγέας, πώς γίνεται η καταχώρηση στο ειδικό μητρώο εξαγωγέων, ποιοί αποκλείονται της εγγραφής στο μητρώο αυτό και πώς παρακολουθούνται οι εγγραφές και οι διαγραφές από αυτό.

Αρκετές από τις δραστηριότητες θα επιχορηγηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ όλα τα μέτρα θα ανακοινωθούν επισήμως τον Οκτώβριο κατά τη διάρκεια παρουσίασης του Εθνικού Σχεδίου Εξαγωγών.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα