Η ΑΠΟΥΣΙΑ κατευθύνσεων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού (η Wall Street έμεινε κλειστή χθες λόγω του εορτασμού της Ημέρας της Εργασίας) δεν εμπόδισε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από το να κινηθούν ανοδικά και μάλιστα με δυναμικό ρυθμό.
Το επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη βελτιώθηκε σημαντικά από τις ανακοινώσεις θετικών οικονομικών στοιχείων, αλλά και από κάποιες κινήσεις στον τελματωμένο τομέα εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη της τάξης του 1,4% και 1,7%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες και τον δεύτερο να αγγίζει τις 2.600 μονάδες. Εντυπωσιακά ήταν τα κέρδη των βασικών δεικτών και στα εθνικά χρηματιστήρια με επικεφαλής τη Φραγκφούρτη, τη Ζυρίχη, το Παρίσι και το Λονδίνο.
Η βελτίωση που παρουσίασε ο τομέας μεταποίησης στην ευρωζώνη και τη Βρετανία τον Αύγουστο προκάλεσε ενθουσιασμό στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να νιώθουν ξανά την ελπίδα πως η οικονομική ανάκαμψη θα οδηγήσει τελικά σε υψηλότερα επιχειρηματικά κέρδη. Εμπειρογνώμονες, ωστόσο, επισήμαναν πως ο τομέας μεταποίησης παραμένει εξασθενημένος και ότι θα χρειασθεί συνδυασμός θετικών οικονομικών στοιχείων ώστε να πεισθούν οι επενδυτές για την οριστική ανάκαμψη.
Η Βαλερί Πλανιόλ της CIC Securities στο Παρίσι, εξήγησε πως οι αγορές υπερβάλλουν στις προσδοκίες τους για ισχυρότερη οικονομία στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και τόνισε πως εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι, όπως οι καταναλωτικές δαπάνες.
Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: AstraZeneca (+3%), GlaxoSmithKline, Aventis, Sanofi-Synthelabo, Prudential, Munich Re, France Telecom (-3,9%), Orange (+12%), EADS (+6,5%).
Νωρίτερα, στο Τόκιο, ο χρηματιστηριακός δείκτης αναφοράς Nikkei 225 εκτινάχθηκε 3,16% στα ψηλότερα επίπεδα σε διάστημα μεγαλύτερο του έτους. Η ιαπωνική αγορά στηρίζεται από τη συνεχιζόμενη εισροή κεφαλαίων στα ενεργητικά της χώρας από επενδυτές που πιστεύουν πως η οικονομία του Ανατέλλοντος Ηλίου επιτέλους βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης. Απομένει να αποδειχθεί πως αυτή τη φορά θα έχει διάρκεια και δεν θα αποδειχθεί μια από τις αρκετές εκλάμψεις της οικονομίας και του Χρηματιστηρίου την τελευταία δεκαετία.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ