Μουδιασμένοι οι επενδυτές

Αντιφατικά τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ
Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2003 00:01
UPD:06:43

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΟΙ επέστρεψαν οι Αμερικανοί επενδυτές μετά την τριήμερη αργία στις ΗΠΑ καθώς τα οικονομικά στοιχεία που τους περίμεναν δεν ήταν τόσο θετικά όσο είχαν συνηθίσει τις προηγούμενες εβδομάδες.

Οι μετοχικές τιμές κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος αρχικά μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τη δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα, που ναι μεν έδειξαν πως η βιομηχανία αναπτύσσεται αλλά την ίδια ώρα οι Αμερικανοί δυσκολεύονται πολύ να βρουν θέσεις εργασίας.

Ο όγκος συναλλαγών κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα ενώ περιορισμένες ήταν και οι μεταβολές των τιμών.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: General Electric, Vivendi Universal, International Paper, Dell Inc.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 107,45 μονάδες, ποσοστό 1,14%, φθάνοντας στις 9.523,27 μονάδες. Με άνοδο 31,03 μονάδων, ποσοστό 1,71%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.841,48 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρέμειναν σε ανοδική τροχιά για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα αν και οι δείκτες έκλεισαν κάτω από τα ψηλότερα επίπεδα της ημέρας καθώς τα αντιφατικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού «ψαλίδισαν» τις ελπίδες της αγοράς για ταχεία ανάκαμψη στις ΗΠΑ.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με άνοδο 0,33% και αμετάβλητος, αντίστοιχα, με τον δεύτερο δείκτη να βρίσκεται πλέον στις 2.600 μονάδες. Μικτή εικόνα παρουσίασαν τα εθνικά χρηματιστήρια αντανακλώντας την αβεβαιότητα που επικρατεί για τις οικονομικές προοπτικές παγκοσμίως.

Ο τομέας ασφαλειών ήταν από τους περισσότερο κερδισμένους της ημέρας, κλείνοντας με άνοδο 1% και πλησιάζοντας τα ψηλότερα επίπεδα του έτους, καθώς οι διαδοχικές αναβαθμίσεις του τομέα από χρηματιστηριακά γραφεία ανανεώνουν την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού.

Επικεφαλής της ανόδου τέθηκαν οι μετοχές των: Swiss Life (+8,7%), Prudential (+2%), Videndi Universal (+4,1%).

Νωρίτερα, στο Τόκιο, ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 είχε ανέβει ακόμη ένα σκαλί κοντά στις 10.700 μονάδες υποστηριζόμενος από τη σταθερή εισροή κεφαλαίων στα ιαπωνικά ενεργητικά από επενδυτές που πιστεύουν πως έφτασε - επιτέλους - η ώρα της ανάκαμψης για την οικονομία της χώρας. Χαρακτηριστικό αυτής της τάσης είναι η κατάρρευση των τιμών στην εγχώρια αγορά κρατικών ομολόγων.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα