Σε νέα υψηλά τώρα η Ευρώπη

Χάρη στα κέρδη τεχνολογίας και λογισμικού
Πέμπτη, 04 Σεπτεμβρίου 2003 00:01
UPD:09:27

ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ χρηματιστήρια έκλεισαν σε νέα υψηλά επίπεδα για το 2003, καθοδηγούμενα από τα μεγάλα κέρδη των μετοχών τεχνολογίας και λογισμικού, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν σε αυξημένες δαπάνες πληροφορικής όσο ανακάμπτει η παγκόσμια οικονομία.

Ο τομέας τεχνολογίας εκτινάχθηκε στα ψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών, αντανακλώντας την άνοδο κατά 4% της Nokia και κατά 7,55% της SAP.

Χρηματιστές και εμπειρογνώμονες συμφώνησαν πως υπάρχουν αρκετά επιχειρήματα υπέρ μιας αύξησης των δαπανών ΙΤ στο τέταρτο τρίμηνο του 2003. Ο Γκερτ Σούμπερτ της Deka Investment στη Φραγκφούρτη υποστηρίζει πως εάν η παγκόσμια οικονομία επιβεβαιώσει τις ευοίωνες προβλέψεις, τότε οι επιχειρήσεις θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν στο έπακρο τους προϋπολογισμούς δαπανών σε νέα τεχνολογία.

Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οι επενδυτές δείχνουν αισιόδοξοι επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές τους, με την τεχνολογία να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έπειτα από τα θετικά σχόλια δύο χρηματιστηριακών εταιρειών για τον κλάδο λογισμικού.

Ο Ιβαν Ολσεν της Stephens Inc. υποστήριξε πως οι επενδυτές επέστρεψαν πιο δυναμικοί και επισήμανε πως εκτός της ανόδου του δείκτη τεχνολογίας Nasdaq αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της δυναμικής που δείχνει ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones. Οι πιο δραστήριες μετοχές ήταν των Siebel Systems, Mercury Interactive, Intuit Inc, General Electric Co., Caremark Rx Inc, Cisco Systems, Vivendi Universal.

Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 9.568,46 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,47% και ο Nasdaq στις 1.852,9 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,62%.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 1,63% και 1,59% αντίστοιχα, στις 931 και 2.641 μονάδες, στα ψηλότερα επίπεδα από τις 3 Δεκεμβρίου 2002.

Αναλυτές εκτιμούν πως ο πρώτος δείκτης μπορεί να αγγίξει τις 950 μονάδες σύντομα, επίπεδο το οποίο θεωρείται κρίσιμο για την αγορά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε βεβαίως και τον αντίλογο απ' όσους υποστηρίζουν πως η αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας να δημιουργήσει θέσεις εργασίας εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την ανάκαμψη.

Αλλες δραστήριες μετοχές ήταν των Deutsche Bank, HVB Group, LogicaMG, Cap Gemini, BMW, DaimlerChrysler, Renault.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα