Τέταρτη κατά σειρά άνοδος στα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Ωθηση από ενέργεια και ασφάλειες
Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2001 20:43
UPD:20:47

ΜE ΘΕΤΙΚΟ πρόσημο έκλεισαν και σήμερα - για τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση - οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, καθώς τα κέρδη στους κλάδους των ασφαλειών και της ενέργειας αντιστάθμισαν τις απώλειες στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.763,6 μονάδες (1,44%), στο Παρίσι ο CAC 40 στις 4.013,23 μονάδες (0,95%), στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 5.829,8 μονάδες (1,82%), ενώ στη Φρανκφούρτη περίπου μισή ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 1,43% και έχει διαμορφωθεί στις 4.153,93 μονάδες.

Η άνοδος της τιμής του μπρεντ στις διεθνείς αγορές κατά τις πρωινές συναλλαγές ευνόησε τις μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών. Η μετοχή της βρετανικής BP ενισχύθηκε κατά 3,56%, ενώ ανάλογη άνοδο σημείωσε και η μετοχή της γαλλικής TotalFinaElf. Tα κράτη – μέλη του ΟΠΕΚ αποφάσισαν σήμερα να αφήσουν αμετάβλητη την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι θα τη μειώσουν, αν οι τιμές παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από τα 22 δολάρια ανά βαρέλι http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/09/27/165639.htm .

Σημαντική άνοδο σημειώνει αυτή την ώρα στη Φρανκφούρτη (όπου η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη) η μετοχή της εταιρείας κοινής ωφελείας RWE AG. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, τα λειτουργικά κέρδη της γερμανικής εταιρείας τη χρήση 2000-2000 αυξήθηκαν κατά 41%. Παράλληλα, η διοίκηση της RWE ανακοίνωσε χθες ότι αναμένει τα λειτουργικά κέρδη του πρώτου εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης να ξεπεράσουν τα επίπεδα που έφθασαν το πρώτο εξάμηνο του περυσινού έτους.

Σημάδια ανάκαμψης εμφάνισε σήμερα ο ασφαλιστικός τομέας, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα δέχθηκε ισχυρό πλήγμα εξαιτίας της τρομοκρατικής επίθεσης κατά των ΗΠΑ. Η μετοχή του γαλλικού ασφαλιστικού ομίλου AXA σημείωσε άνοδο 4,26%, ενώ η μετοχή της Allianz ενισχύεται κατά 4,71%.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο σχεδιασμό και την κατασκευή ημιαγωγών. Χθες, η κορυφαία αμερικανική εταιρεία ημιαγωγών μνήμης Micron Technology ανακοίνωσε ζημίες τετάρτου τριμήνου υπερδιπλάσιες από τις εκτιμήσεις αναλυτών, ενώ η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για τις προοπτικές κερδοφορίας της Intel επισημαίνοντας ότι «η ανάκαμψη της ζήτησης για προσωπικούς υπολογιστές αναβάλλεται για αργότερα».

Οι μετοχές των εταιρειών ARM Holdings, Philips Electronics και Stimocroelectronics υποχώρησαν.

Παρά τις τελευταίες ανοδικές συνεδριάσεις, οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για τη συνέχεια, καθώς οι αρνητικές συνέπειες των τρομοκρατικών επιθέσεων κατά των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή και την αμερικανική οικονομία δεν αφήνει περιθώριο για αισιοδοξία.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις προβλέψεις του για την Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική εκτιμά ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου θα οδηγήσουν την παγκόσμια ανάπτυξη στο μηδέν στο τέλος του χρόνου http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/09/27/165368.htm .

Ιδιαίτερες ανησυχίες προκάλεσε, επίσης, η είδηση ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γαλλία υποχώρησε το Σεπτέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee, ο σχετικός δείκτης μειώθηκε τον εν λόγω μήνα στο 94, στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 1996, έναντι 99 τον Ιούλιο. Η πτώση αυτή ήταν η έβδομη κατά σειρά και ξεπέρασε κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε πάντως να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η ΕΚΤ θα προβεί σε νέα μείωση των επιτοκίων στη επόμενη συνεδρίασή της, στις 11 Οκτωβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα