Ηπια διόρθωση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πέμπτη, 04 Σεπτεμβρίου 2003 18:44
UPD:18:48

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς εκδηλώθηκαν ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση πρόσφατων κερδών. Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση η πλειονότητα των ευρωπαϊκών δεικτών κατέγραψε νέο ρεκόρ έτους.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές χαρακτήρισαν αναμενόμενη και φυσιολογική τη σημερινή πτώση, ενώ παραμένουν αισιόδοξοι για τη μελλοντική πορεία των αγορών επικαλούμενοι τη βελτίωση των εταιρικών αποτελεσμάτων, την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για εξαγορές και συγχωνεύσεις καθώς και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αμερικανική και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος, επανέλαβε σήμερα ότι αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και περαιτέρω βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του 2004.

Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησαν σήμερα αμετάβλητη τη νομισματική τους πολιτική, όπως ευρέως αναμενόταν.

Αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας περιέχει και η μηνιαία οικονομική έκθεση της Fed, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ενώ ικανοποιητικά σε γενικές γραμμές κρίνονται τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα εξαιρουμένων εκείνων για την ανεργία.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.248,8 μονάδες μειωμένος κατά 0,3%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.410,7 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,4%, ενώ στη Φρανκφούρτη, περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται οριακά κατά 0,2% έχοντας φθάσει τις 3.653,1 μονάδες.

Πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών μετά την ανακοίνωση της γερμανικής Volkswagen ότι οι πωλήσεις τις στις ΗΠΑ τον Αύγουστο μειώθηκαν κατά 7% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης οι μετοχές των εταιρειών DaimlerChrysler και BMW υποχωρούν κατά 1,66% και 0,49% αντιστοίχως.

Αντιθέτως, ανοδικά κινείται η μετοχή της Deutsche Bank. Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προβεί στην αγορά 58 εκατ. ιδίων μετοχών μέχρι το Σεπτέμβριο του 2004.

Σημαντικές απώλειες (4,54%) κατέγραψε η μετοχή του γαλλικού ομίλου λιανικής Pinault Printemps Redoute, o oποίος ανακοίνωσε ότι στο πρώτο εξάμηνο τα λειτουργικά του κέρδη μειώθηκαν κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Η μείωση αυτή ήταν κατά τι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Πτώση (1,8%) σημείωσε επίσης ο τίτλος του βρετανικού ομίλου ποτών Diageo, καθώς οι επενδυτές δεν φάνηκαν να ενθουσιάζονται από τη μικρή αύξηση (6%) που σημείωσε η ετήσια κερδοφορία του.

Αντιθέτως, αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές των φαρμακοβιομηχανιών επωφελούμενες από την είδηση ότι η Morgan Stanley συνέστησε στους πελάτες της να ενισχύσουν τις θέσεις τους σε μετοχές του παραπάνω κλάδου.

Οι τίτλοι των βρετανικών AstraZeneca και GlaxoSmithKline ενισχύθηκαν κατά 0,94% και 1,44% αντιστοίχως.

Tέλος, μικρή άνοδο (0,13%) σημείωσε η μετοχή της Air France. Ο γαλλικός αερομεταφορέας ανακοίνωσε σήμερα αύξηση της επιβατικής του κίνησης κατά 4,2% στη διάρκεια του περασμένου μήνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα