Eξανεμίστηκαν τα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Πιέσεις στον πετρελαϊκό κλάδο
Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2003 11:53
UPD:11:59

ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ πεδίο έχει περάσει η πλειονότητα των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη υπό το βάρος πιέσεων στους κλάδους χημικών, αυτοκινητοβιομηχανιών, ενέργειας και ασφαλειών.

Οι τιμές των δεικτοβαρών μετοχών BP και Shell καταγράφουν απώλειες άνω του 2% η κάθε μία.

Οι πιέσεις στις μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών αποδίδονται στην υποχώρηση των τιμών του μαύρου χρυσού, καθώς μετριάζονται οι ανησυχίες για έλλειψη στην προσφορά βενζίνης μετά το τέλος της θερινής περιόδου.

Στις 11:24 (ώρα Ελλάδος), στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου υποχωρούσε κατά 0,59% και είχε διαμορφωθεί στα 27,15 δολάρια ανά βαρέλι.

Αντιθέτως, ανοδικά εξακολουθούν να κινούνται οι μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στον απόηχο της είδησης ότι η αμερικανική Intel, η κορυφαία εταιρεία μικροεπεξεργαστών στον κόσμο, αναβάθμισε εκ νέου τις προβλέψεις της σε ό,τι αφορά τα έσοδά της στο τρίτο τρίμηνο του 2003 http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/05/820346.htm .

Την Τετάρτη η ομοειδής αμερικανική εταιρεία Advanced Micro Devices ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις μικροεπεξεργαστών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ξεπέρασαν τις προσδοκίες της διοίκησης.

Επιπλέον, η αμερικανική αλυσίδα καταστημάτων Best Buy γνωστοποίησε ότι οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών στο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο σημείωσαν αύξηση μεγαλύτερη απ΄ ό,τι αναμενόταν.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η είδηση ότι η ιαπωνική NEC σχεδιάζει να αυξήσει φέτος κατά 10% έως 15% την παραγωγή μικροεπεξεργαστών, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αύξηση της ζήτησης. Τη δήλωση έκανε ο πρόεδρος της ιαπωνικής εταιρείας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η μετοχική τιμή της γερμανικής εταιρείας ημιαγωγών Infineon Technologies ενισχύεται κατά 1,63%. Ο τίτλος της γαλλο-ιταλικής STMicroelectronics κερδίζει 0,66%.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης Nasdaq σημείωσε χθες άνοδο για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση, κάτι που είχε να συμβεί από το Φεβρουάριο του 2000.

Oι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας εκτιμάται ότι θα είναι οι πρώτες που θα επωφεληθούν από την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα στις 13:00 τα στοιχεία για την παραγωγή των γερμανικών βιομηχανιών Ιουλίου, η οποία εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 0,5% έναντι μείωσης 0,4% τον Ιούνιο.

Στις 15:30 θα ανακοινωθεί στις ΗΠΑ το ποσοστό ανεργίας για το μήνα Αύγουστο. Τον Ιούλιο είχε διαμορφωθεί στο 6,2% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, στις 11:45 (ώρα Ελλάδος), ο δείκτης FTSE 100 είχε διαμορφωθεί στις 4.247,10 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση κατά 0,04%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.398,86 μονάδες μειωμένος κατά 0,35% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.638,21 μονάδες με απώλειςε 0,83%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα