Ενίσχυση ενεργητικού της ευρωπαϊκής αγοράς α/κ

Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2003 17:17

Το συνολικό ενεργητικό της ευρωπαϊκής αγοράς Αμοιβαίων Κεφαλαίων και άλλων οργανισμών συλλογικών επενδύσεων ανήλθε στις 30/6/2003 σε 4,49 τρισ. ευρώ από 4,24 τρισ. ευρώ στις αρχές του έτους, σημειώνοντας άνοδο 5,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Eνωση Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων (FEFSI) και δημοσιοποίησε στην Ελλάδα η Ενωση Θεσμικών Επενδυτών.

Η βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, η άνοδος των τιμών και οι εισροές νέων κεφαλαίων στα Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια, συντέλεσαν στην κατά 6,9% αύξηση του συνολικού ενεργητικού στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Το ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων ενισχύθηκε 6% από την αρχή του έτους στα 3,49 τρισ. ευρώ, με μερίδιο στη συνολική αγορά συλλογικών επενδύσεων 77%. Το ενεργητικό των Μετοχικών Α/Κ ενισχύθηκε κατά 13,8% στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ από την αρχή του έτους (πρώτο εξάμηνο) η άνοδος ανέρχεται σε 3,6%. Το ενεργητικό των Μετοχικών Α/Κ διαμορφώθηκε στα ένα τρισ. ευρώ από 971 δισ. στην αρχή του έτους.

Οι εισροές κεφαλαίων στο δεύτερο τρίμηνο ανήλθαν σε 13,3 δισ. ευρώ, ύστερα από περίοδο εννέα μηνών εκροών κεφαλαίων. Για το α' εξάμηνο του 2003, οι εισροές κεφαλαίων ανήλθαν σε 4,55 δισ. ευρώ.

Στα Ομολογιακά Α/Κ συνεχίστηκαν οι εισροές κεφαλαίων με αποτέλεσμα να σημειωθεί αύξηση του ενεργητικού τους κατά 5% στο δεύτερο τρίμηνο και 8% από την αρχή του έτους. Το ενεργητικό διαμορφώθηκε στις 30/6/03 σε 1,03 τρισ. ευρώ από 955 δισ. ευρώ στις 31/12/02.

Τέλος, στο δεύτερο τρίμηνο περιορίστηκαν οι εισροές κεφαλαίων στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων, με αποτέλεσμα το ενεργητικό τους να αυξηθεί μόνο κατά 1% το διάστημα 31/3-30/6, ενώ από την αρχή του έτους η αύξηση του ενεργητικού ανέρχεται σε 9,6%.

Από τις νέες εισροές κεφαλαίων στα Μετοχικά Α/Κ, επωφελήθηκαν κυρίως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ιταλία σημείωσε άνοδο ενεργητικού στα Ομολογιακά Α/Κ και στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων.

Στην Ελλάδα, η άνοδος του συνολικού ενεργητικού ξεπέρασε το μέσο ευρωπαϊκό όρο, κυρίως λόγω των εισροών κεφαλαίων στις κατηγορίες των Ομολογιακών Α/Κ και των Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα