Στο 3,3% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Δευτέρα, 08 Σεπτεμβρίου 2003 13:02
UPD:14:12

Στο 3,3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο από 3,6% τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός υποχώρησε τον περασμένο μήνα στο 3,3% από 3,5% τον Ιούλιο.

Σε ό,τι αφορά το δομικό πληθωρισμό (πληθωρισμό μείον τις αυξήσεις στις τιμές καυσίμων και οπωροκηπευτικών) σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος κ. Νίκο Καραβίτη, περιορίστηκε το μήνα Αύγουστο 2003 στο 3%, έναντι του 3,8% που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2002.

Ο γενικός γραμματέας δεν απέκλεισε την περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι παρατηρείται συνεχής μείωση στις τιμές των οπωροκηπτευτικών τους δύο τελευταίους μήνες, ενώ συγκρατούνται και οι τιμές στα σχολικά, τα πάρκινγκ και στα ''φαστφουντάδικα''.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 3,3% το μήνα Αύγουστο 2003 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2002, προήλθε απο τις ακόλουθες μεταβολές:

- Κατά 5,6% της ομάδας ''Διατροφή και Μη Αλκοολούχα Ποτά''

- Κατά 4,8% της ομάδας ''Ξενοδοχεία, Καφέ, Εστιατόρια'', λόγω αύξησης των τιμών στα κυλικεία, στα ποτά και τα αναψυκτικά και τα έξοδα ξενοδοχείων.

- Κατά 4,6% της ομάδας ''Εκπαίδευση'' λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών και των φροντιστηρίων.

- Κατά 3,6% της ομάδας ''Μεταφορές'' λόγω αύξησης των τιμών στα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης ΙΧ, κόμιστρο ταξί, εισιτήρια πλοίων κλπ.

Αυξήσεις, επίσης, σημείωσαν οι ομάδες:

Υγεία κατά 3,3%, τα άλλα Αγαθά και Υπηρεσίες (Κουρεία, Ασφάλιστρα κλπ) κατά 3%, της ομάδας ''Στέγαση'' κατά 2,9% κλπ.

Μείωση σημείωσε μόνο η ομάδα ''Επικοινωνίες'' κατά 3,6%, λόγω μείωσης των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά τις μεταβολές στους δείκτες απο τον Ιούλιο 2003 μέχρι τον Αύγουστο του 2003, οι αυξήσεις αφορούσαν κατά 2,5% την ομάδα ''Αλκοολούχα Ποτά και Καπνός'', κατά 0,8% της ομάδας ''Μεταφορές'', λόγω αύξησης των τιμών της βενζίνης, αλλά και απο τις μειώσεις των δεικτών κατά 1,3% της ομάδας ''Διατροφή'' και κατά 0,7% της ομάδας ''Ενδυση και Υπόδηση''.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα