Έντονη κριτική από την οικονομική ελίτ της Ανατ. Ευρώπης στην «παλαιά Ευρώπη»

Δευτέρα, 08 Σεπτεμβρίου 2003 16:51
UPD:17:01

Δριμεία κριτική στην «παλαιά Ευρώπη» -και ειδικά σε Παρίσι και Βερολίνο-άσκησε η φιλελεύθερη πολιτική και οικονομική ελίτ των χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Στο πλαίσιο των εργασιών ενός forum που διεξήχθη στην Πολωνία, οικονομικοί αναλυτές και πολιτικοί από τις υπό ένταξη στην Ε.Ε. χώρες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αδυναμία της «παλαιάς Ευρώπης» να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις αλλά και τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσο θα εισακούεται η φωνή των νέων μελών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Η «νέα Ευρώπη» δεν δίστασε να ασκήσει κριτική στην «παλαιά» επί οικονομικών θεμάτων. Αναλυτές όπως ο Γιαν Σζόμπουργκ του Ινστιτούτου Market Economics του Γκντανσκ, έφεραν το παράδειγμα της Γερμανίας και Γαλλίας επισημαίνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και γενικότερα του εργασιακού τομέα. Πολλοί συνέκριναν τα συστήματα που ισχύουν στις χώρες τους με αυτά των χωρών της «παλαιάς Ευρώπης» αναδεικνύοντας τη βιωσιμότητα των δικών τους συστημάτων και την καλύτερη λειτουργία των αγορών εργασίας στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Τέλος, έντονη κριτική ασκήθηκε στην απροθυμία των «δυτικών» εταίρων να προχωρήσουν σε ριζικές αλλαγές και θυσίες, όπως έκαναν οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες για να εξασφαλίσουν την ένταξή τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα