Γερμανία : 2,8% η αύξηση των εξαγωγών τον Ιούλιο

Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2003 11:41

ΑΥΞΗΣΗ, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, παρουσίασαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Ιούλιο, μετά την υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ και την αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ, σημάδια ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, εξέρχεται από την ύφεση που γνώρισε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,8% τον Ιούλιο, έναντι του Ιουνίου, εποχιακώς προσαρμοσμένες, τη στιγμή που οι εισαγωγές μειώθηκαν σε ποσοστό 2,2%, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, στο Βισμπάντεν. Το εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε στα 14,1 δισ. ευρώ (15,8 δισ. δολ.) από 10,4 δισ. ευρώ.

«Οι ΗΠΑ λειτουργούν και πάλι ως ατμομηχανή στην ανάπτυξη και αυτό θα βοηθήσει την οικονομία της Ευρώπης», ανέφερε ο Marco von Maltzan, επικεφαλής της εταιρείας Beru AG, η οποία προμηθεύει με συστήματα ψεκασμού καυσίμων την αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen για τα νέα της μοντέλα Golf.

Τα 10 μέλη των χωρών της ευρωζώνης, που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), είπαν τη Δευτέρα, ότι η ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, των ΗΠΑ και η επιτάχυνση της οικονομίας στην Ιαπωνία, θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της Ευρώπης από τη συρρίκνωση που γνώρισε το δεύτερο τρίμηνο.

Σημειώνεται, ότι, οι εξαγωγές, αποτελούν περίπου το 1/3 της γερμανικής οικονομίας.

Η οικονομία των ΗΠΑ θα εμφανίσει ρυθμούς ανάπτυξης 2,6% φέτος, σύμφωνα με έρευνα οικονομικών αναλυτών, που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, υψηλότερη του 2,3% που ήταν το 2002. Η ιαπωνική οικονομία, η δεύτερη στον κόσμο, αναπτύχθηκε με ρυθμούς 1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, τους μεγαλύτερους ρυθμούς σε χρονικό διάστημα 2,5 ετών, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές, των οποίων οι πωλήσεις και τα κέρδη επηρεάστηκαν αρνητικά το πρώτο εξάμηνο του έτους από την ισχυροποίηση του ευρώ, άρχισαν να βελτιώνονται, μετά την υποχώρηση του νομίσματος έναντι του δολαρίου.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα πωλείτο 1,1228 δολ. στις 8:24 π.μ. σήμερα στη Φραγκφούρτη, τοπική ώρα, κατά 6% χαμηλότερα, από το υψηλότερο επίπεδο του 1,1933 δολ. που είχε ανέλθει στις 27 Μαΐου.

Η οικονομία στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς η Γερμανία και η Ιταλία περιήλθαν σε ύφεση και η οικονομία της Γαλλίας υποχώρησε περισσότερο των προβλέψεων. Και στις τρεις χώρες, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε από τότε, σημάδι ότι η οικονομία ενδέχεται να ακολουθεί ανοδική πορεία το τρίμηνο, μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Αύξηση εμφάνισε και η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα μετά από περίπου τρία χρόνια, τον Ιούλιο, ενώ ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ιταλία, έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα περίπου δύο δεκαετιών, τον περασμένο μήνα.

Επενδυτές εκτιμούν, ότι, η επόμενη κίνηση της ηλικίας πέντε ετών Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα είναι η αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού.

Οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, προέβλεπαν ότι το εμπορικό πλεόνασμα θα διαμορφωνόταν στα 11 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Το σύνολο των εξαγωγών ανήλθε σε 57,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και οι εισαγωγές σε 43,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Το τρέχον πλεόνασμα, το οποίο περιλαμβάνει κεφάλαια από την παροχή υπηρεσιών, όπως τον τουρισμό και τη μισθοδοσία, υποχώρησε σε 1,1 δισ. ευρώ, έναντι του αναθεωρημένου 2,5 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι το πλεόνασμα της Γερμανίας θα διαμορφωνόταν στο 1,8 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα