ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ επενδυτές εμπεδώνουν καλύτερα, μέρα με τη μέρα, πως οι μετοχικές τιμές πράγματι ανέβηκαν πολύ ψηλά πολύ γρήγορα και προσπαθούν να «κλειδώσουν» κέρδη με ρευστοποιήσεις. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχωρούσαν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση αντανακλώντας κυρίως την πτώση των μετοχών τεχνολογίας που ηγήθηκαν της ανάκαμψης από τα μέσα Μαρτίου και μετά. Ειδικά ο δείκτης Nasdaq Composite ενισχύεται κατά 40% από τις αρχές του έτους λόγω της προοπτικής ανάκαμψης της οικονομίας και των εταιρικών κερδών τους προσεχείς μήνες. Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Texas Instruments, Xilinx Inc, Micron Technology Inc, Soundview Technology, Nokia, Juniper Networks.
Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 86,74 μονάδες, ποσοστό 0,91%, φθάνοντας στις 9.420,46 μονάδες. Με απώλειες 49,62 μονάδων, ποσοστό 2,65%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.823,81 μονάδες.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρέμειναν σε πτωτική τροχιά για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να ρευστοποιούν κέρδη στον απόηχο της μεγάλης ανόδου των μετοχών τεχνολογίας και αυτοκινήτου.
Εμπειρογνώμονες τόνισαν πως οι μετοχές οικονομικού κύκλου σταμάτησαν για τις απαραίτητες ανάσες καθώς δεν υπάρχουν σημαντικά οικονομικά νέα τις τελευταίες ημέρες, με τις μετοχές στους κλάδους υγείας και τροφίμων να έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν.
Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,8% και 1,5%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να κρατιέται πάνω από τις 900 μονάδες και το δεύτερο να υποχωρεί στις 2565 μονάδες.
Ο Γκέρτ ντε Μεζούρ, της Delta Lloyd Securities στην Αμβέρσα, τόνισε πως είναι απόλυτα φυσιολογικό να υποχωρεί η αγορά αν κοιτάξει κανείς την θεαματική επίδοση των μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Alcatel (-5,6%), Philips (-4,5%), Nokia (-4,4%), DaimlerChrysler (-2,5%), Volkswagen (-2,9%), BMW (-2,9%), TUI (-5%), Air France (-1,5%), Lufthansa (-3%), British Airways (-1,5%), KLM (+6,3%), Aventis (+2%, Swiss Life (+12,2%).
Νωρίτερα, στο Τόκιο ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 σταμάτησε λίγο πριν υπερβεί το φράγμα των 10.900 μονάδων παρά την αισιοδοξία που επικρατούσε στην αγορά από την ανακοίνωση των στοιχείων για την αύξηση του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2003.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ