Aνοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2003 10:08
UPD:10:14

ΑΝΟΔΙΚΕΣ τάσεις επικρατούν κατά τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών στις περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 άνοιξε στις 4.259,4 μονάδες αυξημένος κατά 0,4%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.362,9 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,4% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.563,4 μονάδες καταγράφοντας οριακές απώλειες της τάξεως του 0,1%.

Στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση συμβάλλουν η άνοδος των χρηματιστηριακών δεικτών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/12/822831.htm , ορισμένα ενθαρρυντικά αποτελέσματα ευρωπαϊκών εταιρειών καθώς και οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για τα οικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν αργότερα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 1,2%, ενώ ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του πανεπιστημίου Μίσιγκαν εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο στις 90,4 μονάδες από 89,3 μονάδες τον Αύγουστο. Τα παραπάνω στοιχεία είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθούν στις 15:30 (ώρα Ελλάδος). Πάντως, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες σχετικά με την ανεργία ήταν για μία ακόμη φορά αποθαρρυντικά.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας μετά τη σημαντική χθεσινή άνοδο του δείκτη Nasdaq. Ώθηση στον εν λόγω κλάδο δίνει και η είδηση ότι η ολλανδική Philips αναθεώρησε προς τα πάνω την αρχική της εκτίμηση σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις μικροεπεξεργαστών στο τρίτο τρίμηνο.

Η ολλανδική εταιρεία επανέλαβε παράλληλα ότι στο τέταρτο τρίμηνο οι δραστηριότητές της στον τομέα των μικροεπεξεργαστών θα επανέλθουν στην κερδοφορία. Η μετοχική της τιμή σημειώνει σημαντική άνοδο κατά 5,10%.

Αξιόλογα κέρδη (2,5%) καταγράφει η μετοχή του ξενοδοχειακού ομίλου InterContinental Hotels, o oποίος ανακοίνωσε σήμερα ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2003 τα προ φόρων κέρδη του μειώθηκαν κατά 31% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Η μείωση αυτή ήταν ωστόσο μικρότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Τέλος, η μετοχή του γαλλικού ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του στο χρονικό διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου επιβεβαιώνουν τις ενδείξεις ανάκαμψης επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι τα λειτουργικά του κέρδη στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης θα σημειώσουν σημαντική αύξηση.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, στο πρώτο εξάμηνο του 2003 τα καθαρά του κέρδη αυξήθηκαν κατά 24% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα φθάνοντας τα 265 εκατομμύρια ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα