Boeing-Airbus : Επίκεντρο η αγορά της Κίνας

Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2003 09:54

Προσπάθεια για ανάκαμψη, μέσω της κινεζικής αγοράς και κατά τη διάρκεια του φόρουμ, που πραγματοποιείται για την αεροπορική βιομηχανία στο Πεκίνο αυτήν την εβδομάδα, θα καταβάλουν οι μεγαλύτερες εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών στον κόσμο, Boeing Co. και Airbus SAS, καθώς η ζήτηση για ταξίδια άρχισε να αυξάνεται στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά της Ασίας, μετά την επιδημία του ιού της άτυπης πνευμονίας, SARS, που έπληξε την περιοχή.

Οπως μετέδωσε το Bloomberg News, οι κατασκευαστές αεροσκαφών, επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην αγορά της Κίνας, καθώς σε άλλες χώρες παρατηρείται μείωση των παραγγελιών, μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ, αλλά και τον πόλεμο στο Ιράκ.

Τον Ιούλιο, η Boeing αναθεώρησε προς τα κάτω τις πωλήσεις της για το 2004, ενώ μαζί με την Airbus εκτιμά ότι οι αεροπορικές εταιρείες της Κίνας, ενδέχεται να προβούν στην αγορά 1.600 έως 1.900 αεροσκαφών, αξίας 144 δισ. δολαρίων μέχρι το 2020.

«Η Κίνα δείχνει αρκετά ισχυρή για την αγορά αεροσκαφών», ανέφερε ο Hugh Ritchie, διευθύνων σύμβουλος στης Aviation Consultants International, που εδρεύει στο Μπρισμπέϊν της Αυστραλίας, συμπληρώνοντας : «Είναι μία τεράστια αγορά η οποία θα χρειαστεί αεροσκάφη για τη ζήτηση της μεταφοράς εμπορευμάτων».

Από την πλευρά της Airbus, θα παρουσιαστεί το Α380, δυναμικότητας 555 θέσεων, το μεγαλύτερο εμπορικό αεροσκάφος που έχει ποτέ κατασκευαστεί. Νωρίτερα η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι οι αεροπορικές εταιρείες της χώρας θα προβούν στην προμήθεια του εν λόγω αεροσκάφους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Στην έκθεση η εταιρεία θα παρουσιάσει επίσης τα μοντέλα της A330 και A319.

Η Boeing με τη σειρά της, θα παρουσιάσει τα στοιχεία της αεροπορικής βιομηχανίας στην Κίνα, καθώς και το νέο της μοντέλο 7Ε7, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της. Η ίδια ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα, ότι, η ζήτηση αεροσκαφών στην Κίνα αυξάνεται. Την ίδια πρόβλεψη έκανε και η Airbus, λέγοντας ότι η ζήτηση αεροσκαφών στην Ασία ακολουθεί ανοδική πορεία.

Τον περασμένο Απρίλιο, η Airbus υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Κίνα για την προμήθεια 30 αεροσκαφών, αξίας 1,89 δισ. δολ. Η China Airlines Co., η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της χώρας, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα αγοράσει τέσσερα Airbus A330-200, αλλά δεν διευκρίνισε εάν η αγορά αυτή αποτελεί τμήμα της συνεργασίας που έκλεισε τον Απρίλιο.

Και η China Southern θα προμηθευτεί οκτώ Boeing 737 την επόμενη διετία.

Η China Eastern Airlines Corp., η υπ αριθμόν τρία αεροπορική εταιρεία της χώρας θα παραλάβει επτά Airbus 320 και τρία A340-600 μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2003. Αλλα 10 αεροσκάφη της Airbus θα προστεθούν στον στόλο της το επόμενο έτος και μέσα στο 2005.

Ο αριθμός των επιβατών από και προς την Κίνα, προβλέπεται να σημειώσει αύξηση με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 9,6% από το 2002 έως το 2006, σύμφωνα με την εκτίμηση της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών, που έκανε πέρυσι, έναντι αύξησης, κατά μέσον όρο και σε παγκόσμιο επίπεδο, σε ποσοστό 4,3%, για την αντίστοιχη χρονική περίοδο. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο ιός του SARS δεν θα επηρεάσει άλλο την εν λόγω αγορά.

Ο αριθμός των επισκεπτών στην Κίνα, υποχώρησε κατά τουλάχιστον 80% από τη στιγμή της εμφάνισης του SARS, ενώ μερικές αεροπορικές εταιρείες καθυστέρησαν σημαντικά την παράδοση των εμπορευμάτων που είχαν αναλάβει να μεταφέρουν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα