Διατήρησαν τα κέρδη τους οι ευρωπαϊκοί δείκτες

O τεχνολογικός τομέας στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος
Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2003 18:41
UPD:18:44

ANOΔΙΚΑ κινήθηκαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά από μία σειρά ενθαρρυντικών εταιρικών και οικονομικών ανακοινώσεων και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

Πιο συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ σημείωσε αύξηση για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο, αν και με ρυθμό βραδύτερο του αναμενόμενου.

Επιπλέον, ο δείκτης μεταποίησης Empire εκτινάχθηκε στις 18,4 μονάδες το Σεπτέμβριο ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ τα αποθέματα επιχειρήσεων μειώθηκαν τον Ιούλιο κατά 0,1%, έναντι αύξησης 0,1% τον Ιούνιο, χάρη στην αύξηση των πωλήσεων.

«Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας αυτό το τρίμηνο θα ξεπεράσει το 4% και ίσως ακόμα και το 5%», δήλωσε ο πρόεδρος του επιτελείου οικονομικών συμβούλων του Λευκού Οίκου, Γκρέγκορι Μάνκιου. Πρόσθεσε επίσης ότι η αμερικανική οικονομία θα παραμείνει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης και τον επόμενο χρόνο.

Από την άλλη πλευρά, λιγότερο αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/15/823530.htm . Σύμφωνα με το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετατίθεται για το 2004, καθώς ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ δεν αναμένεται να ξεπεράσει φέτος το αναιμικό 0,7%.

Τέλος, περιορισμένος ήταν ο αντίκτυπος από την ευρέως αναμενόμενη απόφαση των Σουηδών να πουν «όχι» στην ένταξη της χώρας τους στην Ευρωζώνη http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/15/823400.htm και http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/15/823484.htm .

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.259,3 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,5%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.386,4 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 0,5%, ενώ στη Φρανκφούρτη – σχεδόν δύο ώρες πριν από το τέλος της συνεδρίασης – ο δείκτης Xetra DAX σημειώνει μικρή πτώση κατά 0,1%.

Στη χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq υποχωρούν οριακά κατά 0,17% και 0,19% αντιστοίχως, ενώ η ισοτιμία του ευρώ με το αμερικανικό νόμισμα έχει διαμορφωθεί στα 1,1302 δολάρια.

Επικεφαλής της ανοδικής τάσης τέθηκε ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας με τη μετοχή της ολλανδικής Philips να κλείνει με άνοδο άνω του 5%. Η κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι διαπιστώνει ευνοϊκές εξελίξεις στις πωλήσεις της στην αμερικανική αγορά. Στον απόηχο της παραπάνω ανακοίνωσης, τόσο η Morgan Stanley όσο και η JP Morgan αναθεώρησαν προς τα πάνω την τιμή-στόχο της ολλανδικής μετοχής.

Ώθηση στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου έδωσε και η είδηση ότι η Merrill Lynch αναθεώρησε προς τα πάνω την επενδυτική της σύσταση για τον τίτλο της Applied Materials σε “buy” (αγορά). Αναβάθμισε παράλληλα προηγούμενη πρόβλεψή της σε ό,τι αφορά την κερδοφορία της αμερικανικής εταιρείας ημιαγωγών για το επόμενο έτος.

Επιπλέον, η UBS αναθεώρησε προς τα πάνω την επενδυτική της πρόταση για τη μετοχή της IBM σε “αγορά” εκτιμώντας ότι η κερδοφορία του αμερικανικού κολοσσού θα εμφανίσει περαιτέρω βελτίωση.

Αξιόλογα κέρδη, της τάξεως του 4,3% κατέγραψε και η μετοχή της Manchester United. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που επικαλείται η “Wall Street Journal Europe”, δισεκατομμυριούχοι επενδυτές από Ρωσία, Ευρώπη και Μέση Ανατολή εξετάζουν το ενδεχόμενο υποβολής προσφοράς για τον έλεγχο της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας ανέρχεται σε 436 εκατ. στερλίνες (695 εκατ. δολάρια).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι τρεις εύποροι επιχειρηματίες ζήτησαν επενδυτικές συμβουλές από τράπεζες για το κόστος της Manchester και για το κατά πόσον οι υπάρχοντες μέτοχοι της ποδοσφαιρικής ομάδας είναι πρόθυμοι να πωλήσουν το μερίδιό τους στη σωστή τιμή.

Εκπρόσωπος της Manchester διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες. Οι φήμες περί ενδιαφέροντος για τη Manchester πραγματοποιούνται δύο μήνες ύστερα από την αναπάντεχη εξαγορά της Chelsea από το Ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Αντιθέτως, με απώλειες (0,75%) έκλεισε ο τίτλος της KLM αδυνατώντας να διατηρήσει τα αρχικά του κέρδη. Εκπρόσωπος του ολλανδικού αερομεταφορέα δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα FAZ ότι οι συνομιλίες μεταξύ της KLΜ και της Air France για τη μεταξύ τους συγχώνευση βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Τέλος, άνοδο 1,6% σημείωσε η μετοχική τιμή της Vodafone. Η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε τα δικαιώματα ασύρματης τηλεφωνίας για την κάλυψη του Τσάμπιονς Λιγκ, για τρεις σεζόν και σε δώδεκα χώρες. Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας μεταξύ Vodafone και UEFA δεν έγιναν γνωστοί, αφορούν όμως αποκλειστικά δικαιώματα κάλυψης σε Αίγυπτο, Ελλάδα, Ουγγαρία, Μάλτα και Ισπανία, όπως και δικαιώματα σε Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ελβετία και Βρετανία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα