Σημαντική άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2001 19:05
UPD:19:09

ΑΞΙΟΛΟΓΑ κέρδη αποκόμισαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη λόγω του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος για μετοχές εταιρειών από το τρίπτυχο ΤΜΤ (τεχνολογίας, μέσα ενημέρωσης, τηλεπικοινωνίες).

Στη διαμόρφωση θετικού κλίματος συνέβαλε τόσο η ανακοίνωση ότι ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo στη Γερμανία σημείωσε άνοδο τον περασμένο μήνα, όσο και η ενίσχυση των χρηματιστηριακών δεικτών στην άλλη όχθη του Ατλαντικού http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/12/17/185448.htm .

Στο Λονδίνο, o δείκτης FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 5.136,3 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,49%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.485,17 μονάδες αυξημένος κατά 3,34% και στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 6.301,7 μονάδες με κέρδη 1,90%.

Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 3,58% και έχει φθάσει τις 5.085,33 μονάδες.

Μεγάλη άνοδο, της τάξεως του 5,49%, σημείωσε η μετοχή της Vivendi Universal. Η γαλλική εταιρεία ΜΜΕ προέβη σε συμφωνία για την εξαγορά του τμήματος ψυχαγωγίας της USA Networks έναντι δέκα εκατομμυρίων δολαρίων. Σημαντικά κέρδη κατέγραψε, επίσης, η μετοχή του εκδοτικού ομίλου Pearson (5,57%) και του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters (2,88%).

Εντονο ήταν το αγοραστικό ενδιαφέρον και για μετοχές εταιρειών από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας μετά την ανακοίνωση των νοτιοκορεάτικων εταιρειών μικροστίπ μνήμης (DRAM) Samsung Electronics και Hynix Semiconductors ότι προχωρούν για δεύτερη φορά εντός του μηνός σε αύξηση της τιμής των προϊόντων τους.

Η μετοχή της βρετανικής εταιρείας ARM Holdings σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 9,37%. Αξιόλογα κέρδη κατέγραψε, επίσης, η μετοχή της Stmicroelectronics (4,93%), ενώ η μετοχή της Infineon Technologies ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 6,52%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Wall Street Journal Europe", η τελευταία θα μειώσει το προσωπικό της κατά 200 θέσεις εργασίας, λιγότερες από τα αρxικά σxέδια, εφαρμόζοντας πρόγραμμα λιγότερων ωρών απασxόλησης με στόxο την περικοπή των δαπανών.

Από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ξεχώρισαν οι μετοχές των εταιρειών Αlcatel (5,55%), Vodafone (3,28%) και mm02. Η Deutsche Bank προέβη σήμερα σε αναβάθμιση της μετοχής της τελευταίας, ενώ υποβάθμισε τη μετοχή της British Telecom, η οποία, ωστόσο, ενισχύθηκε κατά 0,97%.

Τέλος, αξιόλογη άνοδο (5,24%) σημείωσε η μετοχή της Royal Bank of Scotland. Η τρίτη μεγαλύτερη βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι τα έσοδά της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης θα είναι σε αντιστοιχία με τις αρχικές εκτιμήσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα