Σημαντική άνοδος του δείκτη ZEW στη Γερμανία

Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2003 12:03
UPD:12:15

ΑΝΟΔΟ για ένατο διαδοχικό μήνα σημείωσε το Σεπτέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ινστιτούτου ZEW ενισχύοντας τις προσδοκίες ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας.

Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, ο δείκτης προσδοκιών αναλυτών και θεσμικών επενδυτών για τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας αναρριχήθηκε στις 60,9 μονάδες - στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών - έναντι 52,5 μονάδων τον Αύγουστο, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδό του στις 58,5 μονάδες.

Ωστόσο, ο επιμέρους δείκτης τρεχουσών συνθηκών παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος διαμορφούμενος τον Σεπτέμβριο στο -91,7 από -92,6 τον Αύγουστο.

«Η Γερμανία εμφανίζει ήδη τις πρώτες ενδείξεις ενδεχόμενης οικονομικής ανάκαμψης. Η βιομηχανική παραγωγή και οι εγχώριες παραγγελίες αυξήθηκαν τον Ιούλιο, ενώ οι καθαρές εξαγωγές σημείωσαν σημαντική άνοδο», αναφέρει στη σχετική του έκθεση το γερμανικό ινστιτούτο οικονομικών ερευνών. Η εν λόγω έρευνα διεξήχθη σε 307 αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές.

«Η έκθεση υποδεικνύει ότι το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία βελτιώνεται με γρήγορους ρυθμούς. Οφείλουμε ωστόσο να είμαστε προσεκτικοί, καθώς η καλή εικόνα που εμφανίζουν τέτοιου είδους έρευνες δεν μεταφράζονται απαραίτητα σε βελτίωση των πραγματικών οικονομικών μεγεθών», επισημαίνει σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο οικονομολόγος της CIBC.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα