Νέα άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2003 18:43

Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ για την πορεία της οικονομίας σε συνδυασμό με το θετικό κλίμα στη Wall Street οδήγησαν σε νέα άνοδο τους γενικούς δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδέχθηκαν οι επενδυτές την είδηση ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ινστιτούτου ZEW στη Γερμανία αναρριχήθηκε το Σεπτέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/16/823911.htm .

«Η άνοδος του δείκτη ZEW αποτελεί ακόμη μία καθησυχαστική ένδειξη για την πορεία της οικονομίας και αναμένεται να συμβάλει στη διατήρηση της ανοδικής τάσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια», δήλωσε γάλλος αναλυτής σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Η έκθεση υποδεικνύει ότι το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία βελτιώνεται με γρήγορους ρυθμούς. Οφείλουμε ωστόσο να είμαστε προσεκτικοί, καθώς η καλή εικόνα που εμφανίζουν τέτοιου είδους έρευνες δεν μεταφράζονται απαραίτητα σε βελτίωση των πραγματικών οικονομικών μεγεθών», προειδοποιεί οικονομολόγος της CIBC.

Θετικό αντίκτυπο είχαν και τα ικανοποιητικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή Ιουλίου στην Ευρωζώνη http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/16/823921.htm , καθώς και η συγκρατημένη αισιοδοξία που εκφράζουν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία της οικονομίας.

Ο Ερνστ Βέλτεκε, πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, υποστήριξε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης για τις 12 χώρες της Ευρωζώνης βελτιώνονται και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω μεταβολές στα επιτόκια http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/16/823990.htm .

Ώθηση στις αγορές έδωσαν επίσης τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου του βρετανικού ομίλου λιανικής Tesco καθώς και οι ανακοινώσεις μεγάλων τηλεπικοινωνιακών ομίλων ότι μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα προχωρούν και πάλι σε εξαγορές.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της "Figaro" η γαλλική Orange προχώρησε σε αγορά δικτύου κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς (3G), αξίας 1 δισ. ευρώ, από την καναδική Nortel Networks.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.299 μονάδες αυξημένος κατά 0,9%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.386,4 μονάδες με κέρδη 1,4%, ενώ στη Φρανκφούρτη – σχεδόν δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης – ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 1,2% έχοντας φθάσει τις 3.557,6 μονάδες.

H μετοχική τιμή της Tesco σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 6,24%. Ο τίτλος της ομοειδούς γαλλικής εταιρείας Carrefour έκλεισε με κέρδη 2,37%.

H προσοχή των επενδυτών στρέφεται τώρα στην απόφαση της Fed για τα επιτόκια του δολαρίου. Η πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί σχεδόν δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν μεταβολές στη νομισματική πολιτική http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/15/823367.htm , ωστόσο το ενδιαφέρον εστιάζεται στα σχόλια του Αλαν Γκρίνσπαν για την πορεία της οικονομίας και ειδικότερα για την αγορά εργασίας.

Η απόφαση της Fed θα ανακοινωθεί στις 21:15 (ώρα Ελλάδος).

Οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq ενισχύονται κατά 0,46% και 0,98% αντιστοίχως, ενώ το ευρώ έχει υποχωρήσει στα 1,1193 δολάρια.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΓΑΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα