Σκέψεις για μειώσεις αντικειμενικών αξιών

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013 20:38
Eurokinissi/EUROKINISSI

Το ενδεχόμενο μείωσης των αντικειμενικών αξιών όπου αυτές διαφέρουν πολύ από τις εμπορικές εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Σε παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, αφότου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης και ο βουλευτής του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκαν κατά της υπερφορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως δεν θα μπει νέος φόρος στα ακίνητα, εκφράζοντας μάλιστα «κατάπληξη για τις αντιδράσεις των βουλευτών», και ανέφερε πως υπάρχει σκέψη για μείωση των αντικειμενικών αξιών όπου αυτές διαφέρουν πολύ από τις εμπορικές. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ακόμη πως η προσαρμογή (σ.σ. προς τα πάνω αυτή τη φορά) ισχύει και για τις περιπτώσεις στις οποίες οι αντικειμενικές αξίες είναι χαμηλότερες από τις εμπορικές. Πρόσθεσε ακόμη πως θα γίνει προσπάθεια να μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέες αντικειμενικές στα ακίνητα

Στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να υπάρξει σύγκλιση με τις αγοραίες τιμές τους, οι οποίες, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σήμερα, βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω της κρίσης.

Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε πως δεν θα μπει νέος φόρος στα ακίνητα, και παραπέμποντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο την Τετάρτη, επισήμανε πως στον ενιαίο φόρο που θα καθιερωθεί θα ενσωματωθούν οι υφιστάμενοι. Σημείωσε ακόμη πως για το ζήτημα γίνεται διάλογος με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση: «Κάνουμε διάλογο με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση για το πώς θα μοιραστεί με το δικαιότερο τρόπο ο φόρος στα ακίνητα. Δεν σκοπεύουμε να επιβάλουμε νέους φόρους. Όσα έσοδα εισπράτταμε, τα ίδια σκοπεύουμε να εισπράττουμε».

Νωρίτερα, τασσόμενος κατά της υπερφορολόγησης στα ακίνητα, ο κ. Βορίδης, σε τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής σημείωσε: «Θεωρώ ότι είναι κακή πολιτική, λάθος πολιτική, άδικη και δεν θα αποφέρει έσοδα».

Σε ανάλογο μήκος κύματος, και ο κ. Μητσοτάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι το 2013 μπορεί να μείνει στην ιστορία ως ένα έτος το οποίο οι πολίτες θα το αντιλαμβάνονται ως έτος δήμευσης της ακίνητης περιουσίας τους.

«Είναι παράλογο να συσσωρεύονται σε μία χρονιά πέντε φόροι: Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2010, του 2011, του 2012, το Ειδικό Τέλος Ακινήτων και ο καινούργιος φόρος, ο οποίος θα έρθει να αντικαταστήσει τους υπόλοιπους. Προσθέστε σ’ αυτό και τους δημοτικούς φόρους και τη φορολογία από τα ενοίκια για κάποιον ο οποίος νοικιάζει το ακίνητό του και θα διαπιστώσουμε γιατί σήμερα τόσοι πολλοί πολίτες έχουν πραγματικό πρόβλημα, πραγματική αδυναμία πληρωμής των φορολογικών τους υποχρεώσεων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε ότι «η πολιτική φορολόγησης των ακινήτων είναι στρεβλή και προβληματική σε πολλά επίπεδα. Και οι συντελεστές είναι πάρα πολύ υψηλοί. Δεν μπορούμε να συζητάμε για συντελεστές ύψους 2%, έστω και για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Οι αντικειμενικές αξίες αυτή τη στιγμή δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα της αγοράς».

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να συστήσει επιτροπή, η οποία θα επαναξιολογήσει τις αντικειμενικές αξίες, ώστε «να μην έχουμε τόσο μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ αντικειμενικής και πραγματικής αξίας».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε έκκληση στην κυβέρνηση, μεταφέροντας, όπως τόνισε, τον «προβληματισμό πολλών συμπολιτών μου στη Β’ Αθηνών τους οποίους έχω την τιμή να εκπροσωπώ σε αυτήν εδώ την αίθουσα», να δει ξανά το ζήτημα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, καθώς, όπως τόνισε, «κινδυνεύουμε αν ακολουθήσουμε αυτή τη γραμμή, να δημιουργήσουμε πολλά περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λύσουμε». Πρόσθεσε δε ότι δεν υπάρχει λογική στην αναλογία που πάει να εφαρμοστεί, καθώς από το σύνολο των προσδοκώμενων εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος που ανέρχονται σε 7,8 δισ. ευρώ, τα 3,8 δισ. ευρώ προέρχονται από τη φορολογία των ακινήτων.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς επιτέθηκε εκ νέου στον υπουργό Οικονομικών: «Παρά τη νέα ομολογία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που παραδέχεται την αποτυχία του μνημονίου και την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας και παρά τις εσωκομματικές βολές, ο κ. Στουρνάρας, πιστός στις εντολές της Τρόικας, προχωρά ακάθεκτος τη φορομπηχτική του πολιτική κατά της ιδιωτικής περιουσίας του Έλληνα οικογενειάρχη. Για πόσο καιρό ακόμα θα συνεχίζει το μνημονιακό του δρόμο;».

Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) υποστηρίζει ότι ο δημοσιονομικός στόχος της είσπραξης 3,2 δισ. ευρώ ετησίως από φόρο ακίνητης περιοσσίας είναι απόλυτα ανέφικτος και παρουσίασε τις δικές της προτάσεις:

Α. Φορολογία ακίνητης περιουσίας:  

1. Θα πρέπει στη φορολογητέα ύλη να συμπεριληφθεί κάθε είδος περιουσίας γενικά και χωρίς εξαιρέσεις, ώστε να διευρυνθεί στο μέγιστο δυνατό η φορολογική βάση, εξορθολογώντας και προσαρμόζοντας στα σημερινά δεδομένα το σύστημα αντικειμενικών αξιών σύμφωνα με τα παρακάτω.

2. Να αυξηθεί το μη βεβαιούμενο ποσό φόρου ΦΑΠ από 27 σε 50 ευρώ,  με αρχικό συντελεστή 1‰, ώστε να προκύψει αυτόματη απαλλαγή περιουσιών ύψους έως 50.000 ευρώ ανά φορολογούμενο (έως 100.000 ευρώ ανά ζεύγος).

3. Να καθιερωθεί φορολογική κλίμακα το πολύ όμοια με εκείνη του 2009 (ΕΤΑΚ + έκτακτη εισφορά) για μια τριετία, με εξαγγελία μείωσής της μετά στο ύψος του ΕΤΑΚ, ώστε να συνεχίσουν να ελπίζουν και πληρώνουν κάθε χρόνο όλοι οι ιδιοκτήτες.

4. Αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Να μειωθούν με υπουργική απόφαση κατά -40% οι τιμές ζώνης, να μειωθούν κατά -50% όλοι οι συντελεστές εμπορικότητας και να αυξηθούν κατά +20% οι μειωτικοί συντελεστές παλαιότητας των απαξιωμένων παλαιών κτιρίων.

5. Να απαλλαγούν πλήρως, άλλως να μειωθεί κατά 50% η φορολογητέα αξία:

α) στα ξενοίκιαστα υπέρ τη διετία ακίνητα (αυτόματη διασταύρωση με το Ε2),

β) στα κάθε είδους δεσμευμένα ακίνητα και

γ) στον μη πραγματοποιήσιμο συντελεστή δόμησης.

6. Εκτός σχεδίου ακίνητα: Στο Ε9 του ΦΑΠ 2013 να προστεθούν επιλογές «χέρσο/ακαλλιέργητο»,  «βραχώδες/επικλινές» & «ανεντόπιστο» με μειωτικούς συντελεστές για τα αντίστοιχα άνευ ουσιαστικής αξίας γεωτεμάχια.

Β. Είσπραξη φόρου ακίνητης περιουσίας: 

1. Έκπτωση 10% να ισχύσει για όσους τυχόν εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης του φόρου ακίνητης περιουσίας.

2. Οφειλές για φόρους ακίνητης περιουσίας: Να μην γίνεται αναγκαστική εκτέλεση κατά της πρώτης κατοικίας ούτε ποινική δίωξη των φορολογουμένων που αδυνατούν να πληρώσουν.

3. Εξόφληση φόρων: Να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης με μονομερή εκχώρηση ακινήτου στο δημόσιο, για χρέη άνω των 50.000 ευρώ, για τα οποία προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους.

4. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών από φόρους ακίνητης περιουσίας: Να κατατάσσονται στον ίδιο συντελεστή βαρύτητας με οφειλές από φόρους κεφαλαίου (δωρεών, γονικών παροχών κτλ.) κατά τη διαδικασία χορήγησης διευκόλυνσης πληρωμής με δόσεις του ν. 2648/1998.

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα