Πρώτη επίσκεψη ευρωπαίου ηγέτη στη Λιβύη μετά από 10 χρόνια

Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2003 17:55

Ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ θα είναι ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που θα επισκεφθεί τη Λιβύη έπειτα από δέκα χρόνια.

Ο ισπανός πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα με τον λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι με στόχο τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών ειδικά στον εμπορικό τομέα. Κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του ο κ. Αθνάρ αναμένεται να υπογράψει νέες διμερείς εμπορικές συμφωνίες.

Η επίσκεψη του κ. Αθνάρ πραγματοποιείται λίγες μέρες, αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε υπέρ της άρσης των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Λιβύη εξαιτίας της εμπλοκής της στην ανατίναξη αεροσκάφους αμερικανικής εταιρείας πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988.

Η επίσκεψη του κ. Αθνάρ αποτελεί το πρώτο βήμα για την «αποκατάσταση» της Λιβύης στη διεθνή σκηνή έπειτα από χρόνια διπλωματικής απομόνωσης.

Την ίδια στιγμή ο κ. Καντάφι είναι αναγκασμένος να παρουσιάσει ένα νέο πρόσωπο της χώρας του –ειδικά μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου- ενώ επιθυμεί να προσελκύσει και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.

Η Λιβύη καθίσταται πλέον ένας ιδιαίτερα ελκυστικός εμπορικός εταίρος για τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς τα αποθέματα πετρελαίου της παραμένουν σχετικά ανεκμετάλλευτα, ενώ παράλληλα οι αμερικανικές κυρώσεις συνεχίζουν να είναι εν ισχύ κρατώντας μακριά τις αμερικανικές εταιρείες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα