ΔΝΤ: Προς τα τέλη Φεβρουαρίου η τρόικα στην Αθήνα

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013 18:23
EPA/MARIO CRUZ

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν.

Προς τα τέλη Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η αποστολή κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα για την επιθεώρηση του ελληνικού προγράμματος, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις.

ΔΝΤ
Το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι τα μέσα Μαρτίου για να εξετάσουν την πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων και των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως ανέφερε ο κ. Ράις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές αρχές είναι δεσμευμένες για την υλοποίησή τους.

Ο κ. Ράις ερωτήθηκε και σχετικά με την έκθεση του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ και του συνεργάτη του Ντάνιελ Λι που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 3/1, στην οποία επισημαινόταν η  αναποτελεσματικότητα των αυστηρών μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν στις χώρες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Απαντώντας, ο κ. Ράις σημείωσε ότι τόσο ο κ. Μπλανσάρ όσον και η κ. Λαγκάρντ έχουν μιλήσει εκτενώς γι' αυτό το θέμα. «Πρέπει να πάμε πίσω το 2010, που όλοι ήταν πολύ αισιόδοξοι στις προβλέψεις τους για την ανάκαμψη της Ελλάδας», επισήμανε, τονίζοντας ότι δεν είχαν συνυπολογίσει «την επίπτωση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής στη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την πολιτική κρίση που επηρέασε την κατάσταση στην Ελλάδα και καθυστέρησε την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών».

«Όταν έγιναν φανερές οι συνθήκες, εμείς κινηθήκαμε όσο γρήγορα μπορούσαμε», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής είναι μόνο μια συνιστώσα για το πως αναλύεται σε κάθε χώρα».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κλήθηκε να σχολιάσει και την πρόσφατη επίσκεψη του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα στην έδρα του Ταμείου σημειώνοντας ότι έγινε μια «εποικοδομητική και ειλικρινής συζήτηση» για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Ερωτηθείς σχετικά με την Κύπρο, κ. Ράις τόνισε ότι οι διεθνείς δανειστές εργάζονται για να υπάρξει «βιώσιμη λύση», σημειώνοντας ότι οι αρχές της χώρας είχαν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες χρηματοδότησής τους μέσα από την εγχώρια αγορά τους τελευταίους μήνες και αναμένεται να είναι σε θέση να συνεχίσουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.

Επίσης, ανέφερε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται και το πρόγραμμα χρηματοδότησης είναι πιθανό να προχωρήσει μετά τις εκλογές στην Κύπρο.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα