Περιορίστηκαν τα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2003 18:56

ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ πρόσημο για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση έκλεισαν σήμερα οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ωστόσο, τα σημαντικά κέρδη που κατέγραφαν κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών περιορίστηκαν το απόγευμα μετά την υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/17/824336.htm .

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.293 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση κατά 0,1%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.393,9 μονάδες αυξημένος κατά 0,2%, ενώ στη Φρανκφούρτη, περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 0,1% έχοντας διαμορφωθεί στις 3.568,6 μονάδες.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών με τη μετοχή της Alcatel να κλείνει ενισχυμένη κατά 3,45%. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που επικαλείται η Wall Street Journal, η Alcatel, η Nokia και η Nortel Networks εξασφάλισαν συμβόλαιο για την κατασκευή τμήματος του δικτύου κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενεάς.

Στο Παρίσι εκπρόσωπος της Alcatel επιβεβαίωσε πως ο γαλλικός όμιλος τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού εξασφάλισε τη μεγαλύτερη αναλογία για την κατασκευή του δικτύου της Orange στη γαλλική αγορά, ενώ θα αποτελέσει το δεύτερο προμηθευτή της εταιρείας για την αγορά της Βρετανίας.

Αξιόλογα κέρδη, της τάξεως του 2%, σημείωσε και η μετοχή της Zurich Financial, η οποία θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων, αξίας περίπου 1 δισ. δολαρίων, με στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της και τη χρηματοδότηση του χρέους της.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε και ο κλάδος των αερομεταφορών με τη μετοχή της Alitalia να σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο κατά 11,5%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η ιταλική αεροπορική εταιρεία επιδιώκει στενότερη συνεργασία με την Air France και την KLM, συνεργασία η οποία θα περιλαμβάνει και την ανταλλαγή μετοχών με τους δύο αερομεταφορείς σε ποσοστό που ενδεχομένως να υπερβαίνει το 30% του μετοχικού κεφαλαίου του ιταλικού αερομεταφορέα.

Ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μετοχών θα επιταχύνει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ζημιογόνου Alitalia, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για τη δημιουργία της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας στην Ευρώπη.

Τέλος, σημαντική άνοδο κατά 2,7% σημειώνει αυτή την ώρα στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο τίτλος της Infineon Technologies. Η υπ' αριθμόν δύο ευρωπαϊκή εταιρεία ημιαγωγών ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επενδύσει 1,2% δολάρια στην Κίνα μέχρι το 2007 με στόχο να διευρύνει στο 10% το ποσοστό της αγοράς μικροτσίπ, που ελέγχει εκεί.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα