Ανάσα με μικρές διακυμάνσεις

Σε υποτονικά επίπεδα οι μετοχικές τιμές
Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2003 00:01
UPD:06:35

ΣΕ ΥΠΟΤΟΝΙΚΑ επίπεδα κινήθηκαν οι μετοχικές τιμές στη Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς η απουσία σημαντικών οικονομικών ειδήσεων κράτησε τους επενδυτές μακριά από την αγορά. Οι μετοχικές τιμές κινήθηκαν σε στενά πλαίσια διακύμανσης κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης, με τον όγκο των συναλλαγών να είναι περιορισμένος, «παίρνοντας μια ανάσα» μετά το προχθεσινό ράλι, το οποίο οδήγησε τους βασικούς δείκτες στα υψηλότερα επίπεδα διμήνου.

Η μοναδική είδηση από το οικονομικό μέτωπο των ΗΠΑ αφορούσε στην αγορά στέγης, η οποία παραμένει ισχυρή, παρά τη μικρή συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας τον Αύγουστο -στοιχεία όμως που δεν είχαν καμία επίδραση στην αγορά.

Οι μετοχές ασφαλειών και τεχνολογίας οδήγησαν τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες σε θετική περιοχή χθες, αν και η απογοητευτική εικόνα που έδειξε η αγορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού περιόρισε τα κέρδη των ευρωπαϊκών μετοχών.

Ο δείκης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 21,69 μονάδες, ποσοστό 0,23%, φθάνοντας στις 9.545,65 μονάδες. Με απώλειες 4,15 μονάδων, ποσοστό 0,22%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.883,10 μονάδες.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 0,34% και 0,17% αντίστοιχα, κάτω από τα ψηλότερα επίπεδα της ημέρας.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στην απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ την Τρίτη να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στις ΗΠΑ στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων 45 ετών, με την προοπτική διατήρησης της πολιτικής αυτής για αρκετό διάστημα ακόμη.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς προβλέπουν περίοδο νέας διόρθωσης για τις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς φοβούνται πως οι επενδυτές θα ρευστοποιήσουν πριν αρχίσει η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Αρκετοί εξ αυτών, μάλιστα, αμφισβητούν κατά πόσον τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μπορούν να διατηρηθούν σε πορεία ανόδου μετά την εντυπωσιακή άνοδο (+36%) που κατέγραψαν από τα μέσα Μαρτίου μέχρι σήμερα.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Aegon, Axa, Zurich Financial, Alcatel, Orange, JC Decaux (+2,9%), WPP (+1%), Seat Pagine Gialle (+5%), KLM (-7%), Air France (-1,1%), Alitalia (+11%). Η μετοχή της τελευταίας ενισχύθηκε μετά τη δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι πως η συμμαχία των δύο άλλων ευρωπαϊκών αερομεταφορέων μπορεί να επεκταθεί με τη συμμετοχή της ιταλικής εταιρείας.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα