Σημαντική πτώση των λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013 12:50

Πτώση μεγαλύτερη της αναμενόμενης σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, διαψεύδοντας τις ελπίδες ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα αντιστάθμιζε την υποχώρηση των εξαγωγών και θα έδινε ώθηση στη γερμανική οικονομία.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η γερμανική στατιστική υπηρεσία, οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν κατά 1,7%  σε μηναία βάση -τη μεγαλύτερη μείωση από τον Μάιο 2011- και κατά 4,7% σε ετήσια. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μηνιαία πτώση 0,1% και ετήσια πτώση 1,6%.

Υποχώρηση των πωλήσεων παρατηρείται σε όλους σχεδόν τους τομείς του λιανεμπορίου. Στον κλάδο των τροφίμων, ποτών και καπνού οι πωλήσεις σημείωσαν ετήσια πτώση 4,1% και τον κλάδο των υποδημάτων και υφασμάτων 6,5% σε πραγματικούς όρους.

Παρότι η ανεργία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και οι μισθοί στη Γερμανία αυξάνονται, η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει καμφθεί από τη γενικότερη αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας.

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας, το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,5% το δ’ τρίμηνο του 2012, ενώ επιβράδυνση παρουσιάζουν και οι εξαγωγές προς τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους της Ευρώπης.

Ωστόσο, πολλοί είναι οι αναλυτές που δεν πτοούνται από τα αρνητικά στοιχεία, επικαλούμενοι τα στοιχεία που διαθέτουν οι έμποροι σχετικά με τις πωλήσεις της εορταστικής περιόδου.

Σύμφωνα με τους εμπόρους λιανικής, αν και οι πωλήσεις τα Χριστούγεννα δεν ήταν εντυπωσιακές, ήταν σε βαθμό ικανοποιητικές. Η αίσθηση αυτή δεν συμβαδίζει με τη μεγάλη πτώση που βλέπουμε εδώ», σχολιάζει στο Reuters ο Αλεξάντερ Κοχ από την Unicredit.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα