Άλκο: Διευκρινίσεις για την πώληση του 55% της Alco Deutschland

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013 10:58

Διευκρινίσεις σχετικά με την πώληση του 55% της γερμανικής θυγατρικής της Alco Deutschland AG στην εταιρεία GSI German Service International GmbH, έναντι συνολικού τιμήματος 8,5 εκατ. ευρώ, δίνει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Άλκο Ελλάς.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία επαναλαμβάνει πως η ανάγκη για άμεση πώληση πλειοψηφικού πακέτου της Alco Deutschland κατέστη το τελευταίο διάστημα πιεστική για δύο βασικούς λόγους:

i. Το σύνολο σχεδόν των γερμανικών τραπεζών αρνούνταν να ανανεώσουν τις χρηματοδοτικές γραμμές της θυγατρικής Gutmann AG με το αιτιολογικό του ελέγχου της από ελληνική εταιρεία. Η μη άμεση επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, θα προκαλούσε τεράστιο λειτουργικό πρόβλημα στη θυγατρική εταιρία, πιθανότατα ακόμα και την αναστολή της παραγωγικής της διαδικασίας με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον Όμιλο.

ii. Η υπαναχώρηση των ελληνικών τραπεζών από τη δέσμευση χρηματοδότησης των φωτοβολταϊκών πάρκων της εταιρείας καθιστούσε αδύνατη την έγκαιρη κατασκευή τους, με αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση των σχετικών αδειών που αποτελούν σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της Άλκο Ελλάς.

Βάσει των παραπάνω, το δ.σ. της Άλκο Ελλάς βρέθηκε υπό ασφυκτική χρονική πίεση προκειμένου να βρεθεί λύση και κατέληξε πως το πιο συμφέρον για την εταιρεία είναι να αποδεχθεί την πρόταση της αγοράστριας GSI German Service International GmbH για τους ακόλουθους λόγους:

i. Η αγοράστρια γνωρίζει ήδη καλά τον Όμιλο, καθώς διατελεί δανειστή της Άλκο Ελλάς, κάτι που είναι ήδη αποτυπωμένο στην Ετήσια Έκθεση 2011 του Ομίλου. Λόγω της υφιστάμενης αυτή σχέσης εύλογα αναμενόταν πως θα επισπεύδονταν πολλά διαδικαστικά ζητήματα επιτρέποντας τη γρήγορη ολοκλήρωση της συμφωνίας, όπως κι έγινε.

ii. Η αγοράστρια έχει ήδη βοηθήσει σημαντικά τον Όμιλο, παρέχοντας οικονομική στήριξη στην Άλκο Ελλάς με τη μορφή δανειακών κεφαλαίων, τα οποία δεν είναι διαθέσιμα από τις τράπεζες λόγω της γενικότερης αδυναμίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Κατά το χρόνο της συμφωνίας πώλησης, το υπόλοιπο των σχετικών δανείων ανερχόταν σε 1.340.000 ευρώ, ποσό που η αγοράστρια δέχθηκε να συμψηφίσει με τμήμα του τιμήματος.

iii. Η αγοράστρια δέχθηκε να καταβάλει άμεσα σημαντικό μέρος του τιμήματος, ώστε να αντιμετωπιστεί το επείγον ταμειακό πρόβλημα της εταιρείας και να προχωρήσει έγκαιρα η κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάρκων.

Σε ό,τι αφορά τη μετοχική σύνθεση και διοίκηση της GSI German Service International GmbH, η Άλκο Ελλάς επαναλαμβάνει αυτό που είναι ήδη επισήμως καταγεγραμμένο στην Ετήσια Έκθεση 2011 του Ομίλου, δηλαδή πως βασικός μέτοχος και νόμιμος εκπρόσωπος της είναι ο Ρήγας Τζώρτζης, ο οποίος έχει συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με το Θεόδωρο Τζώρτζη, βασικό μέτοχο της Άλκο Ελλάς. Επίσης, μέτοχοι/εταίροι της είναι οι Θεόδωρος Τζώρτζης και Παναγιώτης Τζώρτζης.

Αναφορικά με το εύλογο του τιμήματος, η εταιρεία σημειώνει πως στηρίχθηκε στην αποτίμηση της Gutmann, που διενεργήθηκε το Δεκέμβριο 2012 από την εταιρεία Υποδομή Σύμβουλοι Α.Ε. Η αποτίμηση έγινε βάσει της διεθνώς αποδεκτούς μεθόδου της προεξόφλησης ελεύθερων ταμειακών ροών (discounted free cash flow method) και κατέληξε σε μέση αποτίμηση της εταιρίας στα 30,079 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο πως μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της Alco Deutschland είναι το 51% των μετοχών της Gutmann, η συνολική της αξία ανέρχεται σε 15,34 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, η αποτίμηση του πωλούμενου 55% ανέρχεται σε 8,43 εκατ. ευρώ, ποσό μικρότερο του επιτευχθέντος τιμήματος.

Το δ.σ. της Άλκο Ελλάς έχει ήδη αναθέσει σε διεθνή ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία να επιβεβαιώσει την ορθότητα της παραπάνω αποτίμησης και βάσει ρητού όρου που περιλαμβάνεται στη σχετική σύμβαση πώλησης, δύναται να απαιτήσει επαύξηση του τιμήματος σε περίπτωση που προκύψει διαφορά μεγαλύτερη του 10%.

Η καταβολή του συνολικού τιμήματος των 8,5 εκατ. ευρώ λαμβάνει χώρα ως εξής:

i. η GSI German Service International GmbH παρακράτησε το ποσό του 1,34 εκατ. ευρώ, το οποίο η Άλκο Ελλάς όφειλε σε αυτή λόγω δανείου.

ii. Προκαταβλήθηκε στις 18.1.2013 το ποσό του 1,48 εκατ. ευρώ.

iii. Στις 28.1.2013 κατεβλήθη το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ.

iv. Το υπολειπόμενο ποσό των 4,18 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί εντός 6 μηνών, δηλαδή ως τις 23.7.2013.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα