Τέταρτη συνεχόμενη άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2003 18:49
UPD:18:54

ΚΕΡΔΗ κατέγραψαν και σήμερα – για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση - οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Στη διατήρηση του θετικού κλίματος συνέβαλαν τα ικανοποιητικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ, ορισμένα ενθαρρυντικά αποτελέσματα - κυρίως αμερικανικών εταιρειών - και η άνοδος των χρηματιστηριακών δεικτών στη Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/18/824708.htm .

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, την εβδομάδα μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας διαμορφώθηκαν στις 399.000 έναντι 428.000 -βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων - το αμέσως προηγούμενο επταήμερο. Η μείωση αυτή ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω αιτήσεις υποχώρησαν κάτω από το κρίσιμο επίπεδο των 400.000 για πρώτη φορά μετά από τέσσερις εβδομάδες.

Επιπλέον, ο σύνθετος δείκτης των βασικών οικονομικών μεγεθών του Conference Board κατέγραψε τον περασμένο μήνα άνοδο κατά 0,4% έναντι αύξησης 0,6% τον Ιούλιο. Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική άνοδο του εν λόγω δείκτη ο οποίος αποτελεί ένδειξη για την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας κατά τους επόμενους έξι μήνες.

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, με ετήσια αύξηση 3,2% αυτόν τον χρόνο και 4,1% τον επόμενο http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/18/824598.htm .

Ωστόσο, ο διεθνής οργανισμός χαρακτηρίζει «άνιση» και «εύθραυστη» την παρατηρούμενη ανάκαμψη, ενώ αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή του για το ρυθμό ανάπτυξης που θα σημειώσει φέτος η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.314,7 μονάδες αυξημένος κατά 0,5%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.415 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,6%, ενώ στη Φρανκφούρτη –σχεδόν δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης – ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 1,7% έχοντας φθάσει τις 3.619,9 μονάδες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq σημειώνουν άνοδο κατά 0,62% και 0,54% αντιστοίχως.

Αξιόλογη άνοδο (1,9%) σημείωσε η μετοχή της γαλλικής Axa. Η υπ' αριθμόν δύο ευρωπαϊκή ασφαλιστική εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων μετατρέψιμων σε μετοχές της, για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας ασφαλειών ζωής Mony Group Inc αντί του ποσού των περίπου 1,5 δισ. δολαρίων.

Ανάλογα κέρδη κατέγραψε και ο τίτλος της βρετανικής τράπεζας HSBC μετά την αναβάθμισή του από τη Morgan Stanley. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα σε σχετική της έκθεση εκτιμά ότι η κερδοφορία της HSBC αναμένεται να βελτιωθεί μετά την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας Household International.

Ανοδο άνω του 1% σημείωσε επίσης η μετοχή της EADS. H γαλλογερμανική εταιρεία αεροδιαστημικής επιδιώκει την ενίσχυση της παρουσίας της στις ΗΠΑ, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής των μετοχών της σε αμερικανικό χρηματιστήριο, στο πλαίσιο των προσπαθειών να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο ελέγχου της αμερικανικής αγοράς αμυντικού εξοπλισμού. Την ίδια στιγμή, Airbus και Boeing «κονταροχτυπιούνται» για την εξασφάλιση παραγγελιών από την Κίνα, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αεροπορική αγορά στον κόσμο.

Αντιθέτως, σημαντικές απώλειες, πάνω από 9%, κατέγραψε ο τίτλος της Havas Advertising. H υπ' αριθμόν πέντε διαφημιστική εταιρεία στον κόσμο ανακοίνωσε ότι στο πρώτο εξάμηνο εμφάνισε ζημίες ύψους 58 εκατ. δολαρίων στο πρώτο εξάμηνο, ενώ οι αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν απώλειες της τάξεως των 3,5 εκατ. ευρώ.

Πιέσεις δέχθηκαν τέλος οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών ακολουθώντας την πτωτική πορεία των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές. Ο τίτλος της βρετανικής BP υποχώρησε κατά 2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα