Η υπερβολή είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της χώρας μας και διακρίνει όλους μας. Από τους πολιτικούς μας, όμως, η υπερβολή χρησιμοποιείται για να καλύψουν αδυναμίες της πολιτικής τους και του συστήματος ή για να δώσουν ψεύτικες ελπίδες.
Ενα παράδειγμα αποτελεί το φαινόμενο των «μαϊμού» συνταξιούχων. Τα τελευταία χρόνια, που ο κόμπος έφτασε στο χτένι στην προσπάθεια εξεύρεσης πόρων, κάποιοι στα ασφαλιστικά ταμεία σκέφτηκαν «μήπως πληρώνουμε συντάξεις σε πεθαμένους;» και αποφάσισαν να κάνουν απογραφή των συνταξιούχων.
Γίνεται η πρώτη απογραφή και προκύπτει πως πάνω από 100.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ ήταν... φαντάσματα. Αμέσως άρχισαν τα λογύδρια για το πόσα εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τη σπατάλη και από τη λήψη παράνομων συντάξεων από επιτήδειων.
Η ιστορία της απογραφής του ΙΚΑ περιγράφεται αναλυτικά στο Οικονομικό Δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος και δείχνει πως διαψεύστηκαν οι ελπίδες που καλλιέργησαν κάποιοι ότι θα λυνόταν το ασφαλιστικό, μόνο με την κατάργηση των παράνομων συντάξεων και όχι με μέτρα ανάσχεσης της μείωσης της απασχόλησης και την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.
Στις 6 Οκτωβρίου 2011, που ανακοίνωσε το ΙΚΑ τα αποτελέσματα της πρώτης απογραφής, διαπιστώθηκε πως «δεν απεγράφησαν 99.131 δικαιούχοι κύριας ή και επικουρικής καθώς και 10.290 δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης». Συνολικά ανέφερε πως ο αριθμός των μη απογεγραμμένων είναι 109.421. Στις 25 Νοεμβρίου 2011, το ΙΚΑ σε δελτίο Τύπου με τίτλο «Απογραφή Συνταξιούχων» αναφέρει ότι «μέχρι σήμερα, παραμένουν αναπόγραφοι 20.907 συνταξιούχοι».
Τον Ιανουάριο του 2012 ανακοινώνει πως καταβάλλονται συντάξεις σε περισσότερες των 10.000 περιπτώσεων συνταξιούχων που δεν βρίσκονται στη ζωή. Τον Αύγουστο το 2012, το ΙΚΑ αναφέρει ότι στην απογραφή του 2011 δεν προσήλθαν να απογραφούν 7.500 δικαιούχοι, ενώ προσθέτει πως ταυτοποιήθηκαν έως περίπου 2.500 περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων.
Τέλος, σε έγγραφο που κατατέθηκε στη Βουλή το Σεπτέμβριο του 2012 αναφέρεται ότι στο ΙΚΑ «οι αναπόγραφες συντάξεις είναι 6.600 και περίπου 2.500 αφορούν σε συνταξιούχους που είχαν αποβιώσει και από αυτές έχουν διακοπεί 2.250 συντάξεις λόγω θανάτου των δικαιούχων».
Επίσης, το αρμόδιο υπουργείο διευκρίνισε πως δεν συντρέχουν απαραιτήτως προϋποθέσεις υποβολής μηνυτήριας αναφοράς σε όλες τις περιπτώσεις αναπόγραφων συνταξιούχων λόγω θανάτου, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που τα ποσά συντάξεων πιστώθηκαν αχρεωστήτως μετά το θάνατο του δικαιούχου και παρέμειναν στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Κοντολογίς, άνθρακες ο θησαυρός.
ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]