Σκέψεις για σύστημα ανάλυσης κινδύνου φοροδιαφυγής για τις ανέλεγκτες χρήσεις

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013 16:16
Eurokinissi/EUROKINISSI

Ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων και ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης.

Τη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων ανέλεγκτων χρήσεων, με βάση ένα σύστημα «ανάλυσης κινδύνου» φοροδιαφυγής και παραβατικότητας, και όχι τυχαία, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Αυτό έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων και ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρη Θεοχάρη με το ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΕΑ).

Όπως έκανε γνωστό το ΕΕΑ, σε ερώτηση για τους ελέγχους των ανέλεγκτων χρήσεων και τις διαρκείς παρατάσεις της παραγραφής, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε συγκεκριμένα ότι στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι να αλλάξει το σημερινό σύστημα ελέγχων και να γίνει δικαιότερο. Οπως είπε, αυτό που εξετάζεται είναι να ισχύει η παραγραφή π.χ. στα δέκα χρόνια, αλλά παράλληλα να γίνονται επιλεκτικά έλεγχοι σε επιχειρήσεις ανάλογα με την "ανάλυση κινδύνου" φοροδιαφυγής και παραβατικότητας που παρουσιάζουν.

«Μέσα από ένα σύστημα συλλογής στοιχείων παραβατικότητας θα γίνεται η επιλογή και θα ανοίγει ο έλεγχος. Οι ανέλεγκτες χρήσεις που δεν ανοίγουν θα παραγράφονται κανονικά. Όσες ανοίγουν και βρίσκονται σε έλεγχο θα πρέπει να παρατείνεται η παραγραφή τους για δύο χρόνια, μέσα στα οποία θα πρέπει να λήγει ο έλεγχος» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ΕΕΑ, απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις μελών του ΔΣ ο κ. Θεοχάρης είπε ακόμη πως πρέπει να έχουμε μια πάγια διαδικασία αποπληρωμής των δόσεων ληξιπρόθεσμων χρεών και η απαίτηση της τρόικας είναι να μην υπάρχουν ευνοϊκές ληξιπρόθεσμες διευκολύνσεις γιατί αυτό συνιστά φορολογική αδικία για τους συνεπείς και προάγει την παραβατικότητα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα