Ανοδικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2003 10:05
UPD:10:31

ΚΕΡΔΗ καταγράφουν και σήμερα οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς η σημαντική χθεσινή άνοδος της Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/19/824926.htm διατηρεί ζωηρό το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq αναρριχήθηκαν χθες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 και 18 μηνών αντιστοίχως.

Στη διατήρηση του θετικού κλίματος συμβάλλουν και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

«Η μείωση των εβδομαδιαίων επιδομάτων ανεργίας και η άνοδος του δείκτη των οικονομικών δεικτών έδωσε περαιτέρω ώθηση στην αγορά οδηγώντας τον Dow Jones στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο βρετανός αναλυτής.

Ικανοποιητικά είναι τα νέα και για την οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, η βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 1,5% σε μηνιαία βάση και κατά 0,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2002.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 άνοιξε με άνοδο 0,1% στις 4.318,3 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.421,7 μονάδες αυξημένος κατά 0,2% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.624,4 μονάδες με κέρδη 0,3%.

Παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν ωστόσο ότι το κλίμα σήμερα είναι ευμετάβλητο και εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς τη δυνατότητα διατήρησης της ανοδικής τάσης εξαιτίας της σημερινής τριπλής λήξης συμβολαίων στην αγορά παραγώγων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

H μετοχική τιμή της Αxa ενισχύεται κατά 0,29%. Όπως έγινε γνωστό χθες, ο γαλλικός ασφαλιστικός όμιλος στρέφεται στρέφεται στις κεφαλαιαγορές επιδιώκοντας να συγκεντρώσει το ποσό των 1,4 δισ. ευρώ (1,6 δισ. δολάρια) για τη χρηματοδότηση της αμερικανικής εταιρείας ασφαλειών ζωής και διαχείρισης κεφαλαίων ΜΟΝΥ Group. Η ΑΧΑ ανακοίνωσε πως θα αποκτήσει τον έλεγχο της ΜΟΝΥ έναντι τιμήματος 1,5 δισ. δολαρίων σε μετρητά, με το γαλλικό ασφαλιστικό όμιλο να επιδιώκει την ενίσχυση της παρουσίας του στην αμερικανική αγορά.

Η ΑΧΑ θα προχωρήσει στην έκδοση επενδυτικών προϊόντων (equity warrants) αξίας 1,4 δισ. ευρώ, τα οποία θα μετατρέπονται σε μετοχές. Μέσω της συμφωνίας η ΑΧΑ Financial -θυγατρική του γαλλικού ομίλου στη Βόρεια Αμερική- καθίσταται μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στις ΗΠΑ. Η συμφωνία αντικατοπτρίζει παράλληλα τη δέσμευση της ΑΧΑ να διατηρήσει την παρουσία της στην αμερικανική αγορά, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal.

Ανοδικά κινείται και η μετοχή της Interbrew. Η βελγική ζυθοποιία πρόκειται να προχωρήσει στην εξαγορά της ομοειδούς βιομηχανίας Spaten, η οποία παράγει την μπύρα Loewenrau σε μια συμφωνία που υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ (451,5 εκατ. δολάρια).

Aντιθέτως, μικρή πτώση σημειώνει η μετοχή της ολλανδικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας KPN μετά την ανακοίνωση της ολλανδικής κυβέρνησης ότι προχώρησε στην πώληση του 21% του μεριδίου που κατείχε στην πρώτη. Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε παράλληλα ότι σκοπεύει να περιορίσει ακόμη περισσότερο τον έλεγχό της στην KPN σε εύθετο χρόνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα