Ν. Καραμούζης: Οι τράπεζες πρέπει να παραμείνουν ιδιωτικές

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013 13:12
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης.

Η κυβέρνηση πρέπει να προσφέρει βελτιωμένα κίνητρα στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ώστε να προσελκύσει τη συμμετοχή των ιδιωτών και να αποφύγει την κρατικοποίησή τους, υποστηρίζει ο Νίκος Καραμούζης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες χρειάζονται 27,5 δισ. ευρώ για να ανακτήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων θα προέλθει από τους επίσημους δανειστές της χώρας, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Ωστόσο, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο κ. Καραμούζης υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση, η τρόικα και το ΤΧΣ θα πρέπει να επανεξετάσουν τους όρους της διαδικασίας.

«Στο τέλος της ημέρας, ωστόσο, οι τράπεζες πρέπει να παραμείνουν ιδιωτικές», λέει το στέλεχος της Eurobank. «Δεν χρειάζεται να καταλήξουμε σε κρατικές τράπεζες», συμπληρώνει.

Εκφράζει, παράλληλα, την ανησυχία του για την επιπρόσθετη, στενή εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, που έχει επιβληθεί από τους διεθνείς δανειστές. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική δυσκαμψία στη λειτουργία των διοικήσεων των τραπεζών.

«Όλη αυτή η παρέμβαση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στις διοικήσεις των τραπεζών δημιουργεί ένα είδος γραφειοκρατίας που δεν είναι παραγωγική για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Θα πρέπει να υπάρξει επανεξέταση σε όλη αυτή την επισταμένη εποπτεία», σημειώνει ο κ.Καραμούζης.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα