Αναπτυξιακή Τράπεζα Μικρών Επιχειρήσεων ζητεί η ΕΣΕΕ

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013 12:01

Την ανάγκη δημιουργίας μιας Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων (ΑΤΜΕ) με τραπεζικές εγγυοδοτικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες αποκλειστικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις επισημαίνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Συγκεκριμένα, η ΕΣΕΕ κάνει λόγο για «ανυπαρξία ενός ενιαίου φορέα χρηματοδοτικής υποστήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σημειώνοντας ότι τούτο «αποτελεί ένα σοβαρό έλλειμμα των αναπτυξιακών εργαλείων της χώρας».

Σε σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για «πανσπερμία δεκάδων φορέων, που εφαρμόζουν περιστασιακά διάφορα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης με διαχειριστικό όφελος». Η Συνομοσπονδία υποστηρίζει ότι δημιουργείται ένα δαιδαλώδες περιβάλλον αλληλοσυγκρουόμενων φορέων και προγραμμάτων.

«Σ' αυτό το τοπίο οι ΜμΕ παραμένουν στο έλεος της παραπληροφόρησης, ενώ το διαχρονικό πρόβλημα της αδυναμίας πρόσβασης στις πηγές χρηματοδότησης, τις απειλεί ευθέως», συμπληρώνεται.

   Σύμφωνα με το σκεπτικό που αναπτύσσει η ΕΣΕΕ, «η ΑΤΜΕ μπορεί να προέλθει αμέσως απ' τη δομή των Συνεταιριστικών Τραπεζών. Έστω και μια απ' αυτές μπορεί να αποτελέσει την βάση του εγχειρήματος και να μετεξελιχθεί, σε μία εξειδικευμένη Αναπτυξιακή Τράπεζα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, χωρίς προβλήματα και βάρη».

«Οπωσδήποτε το αναπτυξιακό εγχείρημα θα μπορούσε να εφαρμοστεί πιλοτικά σε ένα κλάδο και συγκεκριμένα για τις εμπορικές επιχειρήσεις. Βασικός στόχος θα είναι η συγκέντρωση- συγχώνευση όλων των προγραμμάτων ανάπτυξης στην ΑΤΜΕ και η άμεση προώθησή τους με ενιαίο τρόπο καθώς επίσης η άμεση παροχή εγγυημένων μικρό-δανείων αποκλειστικά στις επιχειρήσεις. Αντίστοιχα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα γνωρίζουν πως στην ΑΤΜΕ θα βρουν κάθε ενίσχυση που υφίσταται γι' αυτές και πως θα έχουν τη δυνατότητα ασφαλούς- εγγυημένης δανειοδότησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα