Ανακάμπτει το δολάριο

Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2003 13:30

ΑΝΟΔΙΚΑ κινείται κατά τις σημερινές συναλλαγές το δολάριο έναντι των βασικών του ανταγωνιστών υποστηριζόμενο από τη σημαντική άνοδο της Wall Street στη χθεσινή συνεδρίαση μετά τη δημοσιοποίηση ενθαρρυντικών μακροοικονομικών στοιχείων.

Στις 13:09 (ώρα Ελλάδος) το αμερικανικό νόμισμα ισοδυναμούσε με 115,29 γιεν έναντι 115,250 γιεν στις 10 το πρωί και 115,22 γιεν αργά χθες το βράδυ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται σε σχόλιο της Alpha Bank, για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου το ιαπωνικό νόμισμα σε σύνολο 59 νομισμάτων είναι το τρίτο καλύτερο από πλευράς απόδοσης (3,97%) έναντι του δολαρίου.

Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε χθες κάτω από το επίπεδο των 115 γιεν, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2001, λόγω της πεποίθησης ότι εν όψει της Συνόδου της Ομάδας G7 το Σαββατοκύριακο η Ιαπωνία δεν θα προχωρήσει σε παρέμβαση για τη συγκράτηση του ιαπωνικού νομίσματος.

Κατά τη συνάντηση της G7 πιθανώς θα ασκηθεί κριτική στην Ιαπωνία για την πολιτική των παρεμβάσεων, η οποία θεωρείται αθέμιτος τρόπος στήριξης των εξαγωγέων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διατήρηση της αναθέρμανσης της ιαπωνικής οικονομίας.

Ως γνωστόν, η ισχυροποίηση του γιεν θεωρείται από την ιαπωνική κυβέρνηση επιζήμια για τις εξαγωγικές εταιρείες της χώρας. Για το λόγο αυτό, από την αρχή του έτους έχει παρέμβει πολλές φορές στις αγορές, προκειμένου να ανακόψει την ανοδική πορεία του εγχώριου νομίσματος και να προστατεύσει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Η πρόσφατη σημαντική άνοδος του γιεν αποδίδεται στη μαζική εισροή κεφαλαίων στα ιαπωνικά ενεργητικά λόγω της αισιοδοξίας που επικρατεί διεθνώς αναφορικά με τις προοπτικές ανάκαμψης της ιαπωνικής οικονομίας έπειτα από μία δεκαετία στασιμότητας.

Η ιαπωνική κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τη μεταβολή που θα παρουσιάσει τον επόμενο χρόνο το ιαπωνικό ΑΕΠ από 0,6% στο 2,5%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα