Έξι διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση μεγάλων ακινήτων του Δημοσίου ξεκινούν εντός του επόμενου τριμήνου, όπως ενημερώνει με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Ήδη εν τω μεταξύ, έχει ολοκληρωθεί ο νομικός και τεχνικός έλεγχος για 110 ακίνητα, η αξιοποίηση των οποίων δρομολογείται.
Στο έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 24 Ιανουαρίου, σε απάντηση ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Γιώργου Κασαπίδη, ο υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει ότι η επιτάχυνση της αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι σχετικοί στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, αλλά κυρίως για να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία από τα αναμενόμενα αναπτυξιακά οφέλη.
Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει, «το ΤΑΙΠΕΔ υλοποιεί ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου». «Το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων αποτελείται από χαρτοφυλάκια 30 διαφορετικών φορέων του Δημοσίου και ανέρχεται σε περίπου 81.000 ακίνητα (μεταξύ των οποίων και αυτά που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ Α.Ε.), ενημερώνει ο υπουργός και όπως διευκρινίζει, τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία είναι εδαφικές εκτάσεις, για τις οποίες απαιτείται σημαντικός χρόνος προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για την αξιοποίησή τους.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης- IBC (τελικό στάδιο), του ακινήτου στην περιοχή Αφάντου Ρόδου, του ακινήτου στην περιοχή Κασσιώπη της Κέρκυρας και ακινήτων στο εξωτερικό, ενώ εντός του επόμενου τριμήνου, αναμένεται η έναρξη άλλων έξι διαγωνιστικών διαδικασιών για μεγάλα ακίνητα του Δημοσίου.
«Επιπλέον», συμπληρώνει ο κ. Στουρνάρας, «ολοκληρώθηκε ο νομικός και τεχνικός έλεγχος για 110 ακίνητα, των οποίων η αξιοποίηση αυτή τη στιγμή δρομολογείται».
Ειδικά για την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ ΑΕ), ο κ. Στουρνάρας σημειώνει ότι είναι σήμερα η μοναδική εταιρεία που διαχειρίζεται τα ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου (άνω των 70.000 καταγεγραμμένα δημόσια ακίνητα, καθώς και Τουριστικά και Ολυμπιακά ακίνητα).
Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου
Περαιτέρω, ο υπουργός ενημερώνει ότι η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας ολοκλήρωσε την καταγραφή, σε Ενιαίο Μητρώο, της Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου και ήδη, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών αποτυπώνεται με ακρίβεια το σύνολο της δημόσιας περιουσίας, γεγονός που, όπως εκτιμά, «θα συντελέσει στην ορθολογικότερη, αποτελεσματικότερη και επωφελέστερη αξιοποίησή της».
Ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας είναι και η στέγαση των δημοσίων υπηρεσιών σε ιδιόκτητα κτήρια. Έχει ήδη δρομολογηθεί η διαδικασία μεταστέγασης δημοσίων υπηρεσιών σε κατάλληλα κτίρια, όπως στα τέως στρατολογικά γραφεία ή Λέσχες Αξιωματικών (π.χ. Άμφισσας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου) και σε Διοικητήρια έδρας Νομών (π.χ. Διοικητήριο Δράμας).
Εξάλλου, δημόσια κτίρια που θα εκκενωθούν μετά την αναστολή λειτουργίας ορισμένων Δ.Ο.Υ. (Χρυσούπολης, Διδυμοτείχου, Θάσου, Θήρας, Ελευθερούπολης, Κ. Νευροκοπίου, Σαπών, Σουφλίου) θα διατεθούν στην ΕΤΑΔ ΑΕ προς αξιοποίηση ή παραχώρηση σε άλλους δημόσιους φορείς. Αρκετές δε από τις Δ.Ο.Υ., των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται (π.χ. Δ.Ο.Υ. ΙΕ΄, ΚΒ΄, ΙΓ΄, ΚΓ΄, ΙΗ΄Αθηνών, Ιλίου, Λιοσίων, Αγ. Στεφάνου, Αγ. Παρασκευής, Άνδρου) μεταστεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια του υπουργείου Οικονομικών.
Επιπρόσθετα, με εγκύκλιο που εκδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Στέγασης του υπουργείου Οικονομικών, δόθηκαν οδηγίες στις Κτηματικές Υπηρεσίες σχετικά με τις ενέργειες για τη βέλτιστη εκμετάλλευση των χώρων μισθωμένων ακινήτων, σύμφωνα με τις τρέχουσες στεγαστικές ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών, προς μείωση της αντίστοιχης δημοσιονομικής δαπάνης.
Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός διαβεβαιώνει ότι η διαδικασία αξιοποίησης των δημοσίων κτιρίων αναμένεται να επιταχυνθεί, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των δομών της Κεντρικής Διοίκησης, οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για συγχωνεύσεις και πιθανές μετεγκαταστάσεις υπηρεσιών.
Στον ερωτώντα βουλευτή απάντησε εγγράφως και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ ΑΕ, Γρηγόρης Δούνης.
Σύμφωνα με τον κ. Δούνη, το χαρτοφυλάκιο συμβάσεων, παραχωρήσεων και προγραμματικών συμφωνιών, που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ ΑΕ, εμπλουτίζεται κάθε χρόνο ανάλογα με την εξέλιξη των διαδικασιών αξιοποίησης και σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Εταιρείας.
Το 2012, υπογράφηκε η σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης της Μαρίνας Βουλιαγμένης και μια σειρά συμβάσεων μικρότερων ακινήτων, ενώ προχώρησαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για μεγάλα (Σκοτίνα Πιερίας, Tae Kwon Do) και μικρά ακίνητα.
Επίσης, ξεκίνησε ο έλεγχος, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες, για δεκάδες ακίνητα της πρώην ΚΕΔ, ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν οι διαδικασίες αξιοποίησης και διαμορφώνεται κατάλογος ακινήτων προς εκποίηση.
«Το 2013, θα είναι η πρώτη χρονιά πλήρους ενοποίησης, υπό την ΕΤΑΔ ΑΕ, των εταιρειών που διεχειρίζοντο τα δημόσια ακίνητα (πρώην ΚΕΔ), τα Ολυμπιακά Ακίνητα (πρώην Ολυμπιακά Ακίνητα) και τα Τουριστικά Ακίνητα (πρώην ΕΤΑ)», αναφέρει στο έγγραφό του ο κ. Δούνης και εκτιμά ότι «παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια Τουριστική Περιουσία και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση», «θα αξιοποιηθεί σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός ακινήτων του δημοσίου, απ' ό,τι το 2012, με αντίστοιχα αυξημένα έσοδα».
Σε άλλο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε απάντηση ερώτησης των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρη Αναγνωστάκη, Γιώργου Κυρίτση, Ασημίνας Ξηροτύρη και Νίκης Φουντά, η ΕΤΑΔ ΑΕ ενημερώνει ότι διαχειρίζεται σήμερα 73.000 ακίνητα, αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών, Τουριστικά και Ολυμπιακά Ακίνητα. Στα εν λόγω ακίνητα, δεν περιλαμβάνονται τα ακίνητα των Ασφαλιστικών Ταμείων και λοιπών υπουργείων.
Πηγή: ΑΜΠΕ