«Καμπανάκι» για πόλεμο νομισμάτων

Ανησυχούν τραπεζίτες και πολιτικοί για το γιεν
Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013 07:00
REUTERS/PASCAL LAUENER

Η Ιαπωνία «σε καμία περίπτωση δεν παρεκκλίνει των διεθνών κανονισμών... Δεν κάνω σχόλιο για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, καθώς θα πρέπει να καθορίζονται από τις αγορές. Αυτό που κάνουμε είναι να εφαρμόζουμε πολιτικές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Ακίρα Αμάρι, στο περιθώριο του World Economic Forum στο Νταβός.

Για τον κίνδυνο ενός νέου συναλλαγματικού πολέμου προειδοποιούν εκ νέου κεντρικοί τραπεζίτες και πολιτικοί ανά τον κόσμο, βάλλοντας κατά των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης που εφαρμόζουν οι αρχές του Τόκιο και απευθύνοντας έκκληση για διεθνή συνεργασία, ώστε να αποφευχθούν οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις.

«Διαθέτουμε καταξιωμένα φόρουμ οικονομικής διακυβέρνησης, όπως το G7 ή το G20 και θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε σε συνέντευξή του στον ελληνικό Τύπο ο Γιόργκ Ασμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Δεν θα πρέπει πάλι να βρεθούμε σε μια κατάσταση, όπου ο καθένας κοιτάζει το συμφέρον του», τόνισε ο κ. Ασμουσεν, προσθέτοντας ότι δεν είναι ρόλος των κεντρικών τραπεζών η επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων.

Ανάλογη ήταν και η θέση του Καναδού κεντρικού τραπεζίτη, Μαρκ Κάρνεϊ, υποστηρίζοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να αναλάβουν εξ ολοκλήρου την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών. «Οι κυβερνήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ θα πρέπει να προβούν στα αναγκαία βήματα», πρόσθεσε ο κ. Κάρνεϊ.

Η συναλλαγματική πολιτική της Ιαπωνίας και η πρόσφατη διολίσθηση του γιεν έχουν προκαλέσει ανησυχίες σε Ευρώπη, Καναδά και ΗΠΑ. «Δεν μπορώ να πω ότι δεν προβληματίζομαι όταν κοιτώ προς την Ιαπωνία», είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα από το Νταβός η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης που υιοθετούν ιαπωνική κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα, τα οποία οδηγούν σε «κατρακύλα» του γιεν.

Η Αμερικανίδα υφυπουργός Οικονομικών, Λάελ Μπρέιναρντ, σε συνέντευξή της επίσης στο Νταβός είχε επισημάνει ότι οι μεγάλες οικονομίες πρέπει να υπακούν τους «κανόνες του παιχνιδιού» στις αγορές συναλλάγματος, ενώ ο Καναδός υπουργός Οικονομικών, Τζιμ Φλάχερτι, είχε συνομιλίες με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Τάρο Ασο, σχετικά με το ζήτημα των συναλλαγματικών ισοτιμιών και τις διεθνείς επιπτώσεις.

Η υποτίμηση του γιεν θα μπορούσε να πυροδοτήσει συναλλαγματικό πόλεμο στη Νοτιανατολική Ασία, προειδοποίησε ο Μπαντρ αλ-Σαάντ, επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Κουβέιτ. «Ο μοναδικός φόβος είναι η υποχώρηση του γιεν, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει συναλλαγματικό πόλεμο μεταξύ των χωρών της νοτιανατολικής Ασίας... Αυτή είναι και η μοναδική μας ανησυχία», δήλωσε ο επικεφαλής του επενδυτικού ταμείο στο δίκτυο al-Arabiya.

Τι απαντά το Τόκιο

Από την πλευρά του, το Τόκιο αρνείται τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ένα ασθενέστερο γιεν, με τον υπουργό Οικονομίας, Ακίρα Αμάρι, να επιμένει ότι στόχος της ιαπωνικής οικονομικής πολιτικής είναι η αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού και όχι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες. Σύμφωνα με τον Ιάπωνα αξιωματούχο, βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης του Σίντζο Αμπε είναι η έξοδος από μια παρατεταμένη περίοδο αποπληθωρισμού, καθώς και η τόνωση της οικονομίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα