Σε ανακοστολόγηση των τιμών φαρμάκων, με μεσοσταθμική μείωση 7%, προχωρά το υπουργείο Υγείας σε 10 ημέρες.
Με το νέο δελτίο τιμών, που είναι προαπαιτούμενο από την τρόικα και θα εφαρμοστεί το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 150 εκατ. ευρώ σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους.
Για την εφαρμογή του νέου δελτίου, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, υπέγραψε νέα αγορανομική διάταξη.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, τα μοναδικά και τα on-pattent φάρμακα θα τιμολογηθούν με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές που ισχύουν στην Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά τα off pattent φάρμακα, αλλά και τα γενόσημα που η αξία τους είναι πάνω από 10 ευρώ, η μείωση θα είναι της τάξης του 10%. Από 5 έως 10 ευρώ, μείωση 5%, και για όσα η αξία είναι κάτω από 5 ευρώ δεν θα υπάρξει μεταβολή.
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται και η Θετική Λίστα Φαρμάκων, με τα σκευάσματα που θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά Ταμεία. Θα ακολουθήσει δελτίο τιμών με τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα, τα οποία πλέον προβλέπεται να διατίθενται από τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ενώ εντός του Μαρτίου αναμένεται και ένα επιπλέον δελτίο φαρμάκων, στο οποίο αναμένεται να συμπεριληφθούν 1.200 γενόσημα φάρμακα και άλλα 200 καινοτόμα φάρμακα.
EUROKINISSI
Μάριος Σαλμάς, αν. υπουργός Υγείας: «Θα εφαρμοσθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να καλυφθεί πλήρως η ελληνική αγορά και να σταματήσουν φαινόμενα ελλείψεως φαρμάκων».
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, παρουσιάζοντας, χθες, τις κυβερνητικές αποφάσεις για την τιμολόγηση των φαρμάκων, διαβεβαίωσε ότι θα εφαρμοσθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να καλυφθεί πλήρως η ελληνική αγορά και να σταματήσουν φαινόμενα ελλείψεως φαρμάκων από την αγορά και παράτυπων παράλληλων εξαγωγών.
Με βάση την αγορανομική διάταξη, όλες οι νέες τιμές των φαρμάκων είναι μειωμένες, ενώ σε ελάχιστα σκευάσματα έχει δοθεί αύξηση και μόνο στις περιπτώσεις όπου είχε γίνει λάθος στην προηγούμενη τιμολόγηση.
Διάσταση απόψεων
Αν και η αγορά φαίνεται να μην αιφνιδιάστηκε από τη νέα αγορανομική διάταξη, ο προβληματισμός είναι έντονος στις εταιρείες, καθώς οι νέες προσαρμογές στις τιμές φαρμάκων ήτοι οι μειώσεις κατά 5% και 10% αφορούν σε off patent φάρμακα, κατηγορία για την οποία υπάρχουν έντονες διαφωνίες ανάμεσα στις φαρμακευτικές και τον ΕΟΦ.
Συγκεκριμένα, ο ΕΟΦ, με προηγούμενη απόφαση είχε θεωρήσει ότι όσα φάρμακα κυκλοφορούν ήδη μια δεκαετία, έχουν χάσει την πατέντα τους και άρα θα υποστούν τις μειώσεις αυτές. Επίσης, off patent, τα οποία δεν έχουν γενόσημο, πάλι προστατεύονται. Ομως όλα αυτά έχουν μια υποκειμενική διάσταση και το τοπίο στην εφαρμογή της αγορανομικής θεωρείται και πάλι θολό.
Ακόμη, με βάση τη νέα διάταξη, αν ένα φάρμακο στην Ελλάδα έχει πάρει τιμή χαμηλότερη της μέσης τιμής των τριών χαμηλότερων τιμών χωρών της Ευρώπης, αυτό δεν θα αυξηθεί, όπως θα έπρεπε. Ετσι και οι εκατοντάδες ενστάσεις για πολλά σκευάσματα, οι οποίες είχαν αγνοηθεί στο πρόσφατο δελτίο τιμών, και πάλι δεν θα ληφθούν υπόψη.
Επίσης, για τα ακριβά φάρμακα, πλέον, το υπουργείο επιτρέπει να δίνονται εκπτώσεις από τη φαρμακοβιομηχανία στα φαρμακεία, μιας και το κέρδος είναι μόλις 30 ευρώ κι έτσι δεν υπάρχει κίνητρο από τους φαρμακοποιούς να τα διακινούν.
Τα περιθώρια κέρδους
Με την υπουργική απόφαση για τις διατάξεις τιμολόγησης των φαρμάκων, που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, ορίζεται ότι ανώτατη χονδρική τιμή των φαρμάκων είναι η τιμή πώλησης προς τα φαρμακεία. Στην τιμή αυτή περιλαμβάνεται το ποσοστό μεικτού κέρδους του φαρμακέμπορου, το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό επί της καθαρής τιμής παραγωγού ή εισαγωγέα.
Ανώτατη λιανική τιμή των φαρμάκων είναι η τιμή που διατίθενται στο κοινό από τα φαρμακεία και καθορίζεται από τη χονδρική τιμή, προσθέτοντας το νόμιμο κέρδος του φαρμακείου και το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ΦΠΑ. Οι ανώτατες λιανικές τιμές είναι ενιαίες σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση τις περιοχές που ισχύει μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ.
Καθαρή τιμή παραγωγού ή εισαγωγέα (ex factory) είναι η τιμή πώλησης από τους εισαγωγείς, παρασκευαστές, συσκευαστές προς τους φαρμακέμπορους. Η καθαρή τιμή καθορίζεται με βάση τη χονδρική τιμή μειωμένη α) για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) κατά 7,24 %, β) για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία δεν αποζημιώνονται από τους ΦΚΑ κατά 5,12 % και γ) για τα αποζημιούμενα φάρμακα από τους ΦΚΑ κατά 4,67%.
Ανώτατη νοσοκομειακή τιμή των φαρμάκων είναι η τιμή πώλησης από τους εισαγωγείς, παρασκευαστές, συσκευαστές προς το Δημόσιο, τα δημόσια νοσοκομεία, τις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας, φαρμακεία ΕΟΠΥΥ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου της παρ. 1 του άρθρου 37, του Ν. 3918/2011, τα φαρμακεία των ιδιωτικών κλινικών άνω των 60 κλινών και προς τα φαρμακεία και φαρμακαποθήκες των φαρμάκων της παρ. 2 του άρθρου 12 του Ν. 3816/2010. Η ανώτατη νοσοκομειακή τιμή καθορίζεται με βάση τη χονδρική τιμή, μειωμένη κατά 13%.
Αντιδράσεις
Με την υπουργική απόφαση για τις διατάξεις τιμολόγησης των φαρμάκων, με την οποία διατηρούνται τα ποσοστά μεικτού κέρδους για τα φαρμακεία, δεν αντιμετωπίζονται στρεβλώσεις που υπάρχουν, τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος.
Ειδικά για τα αποζημιούμενα φάρμακα με Χονδρική Τιμή ή Ειδική Χονδρική Τιμή ανώτερη των 200 ευρώ, όπου το κέρδος των φαρμακείων ισούται με το πάγιο ποσό των 30 ευρώ, ο κ. Λουράντος επισημαίνει την αναντιστοιχία που υπάρχει σε πολύ ακριβά φάρμακα και σε άλλα που ξεπερνούν για λίγο το προβλεπόμενο όριο.
Ο κ. Λουράντος διατηρεί έντονες επιφυλάξεις και για την εφαρμογή της απόφασης διάθεσης των πολύ ακριβών φαρμάκων από τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, σε σχέση με τις προθέσεις της κυβέρνησης και την επιδιωκόμενη ανταπόκριση από τις φαρμακοβιομηχανίες.
Ποια είναι τα ποσοστά κέρδους
Για τους φαρμακέμπορους, το ποσοστό μεικτού κέρδους καθορίζεται ως εξής:
α) για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) ως ποσοστό 7,8% επί της ex factory τιμής
β) για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία δεν αποζημιώνονται από τους ΦΚΑ ως ποσοστό 5,4% επί της ex factory τιμής
γ) για τα αποζημιούμενα φάρμακα από τους ΦΚΑ ως ποσοστό 4,9% επί της ex factory τιμής και
δ) για τα φάρμακα της παραγράφου 2, του άρθρου 12 του Ν. 3816/2010 ως ποσοστό 2% επί της νοσοκομειακής τιμής των φαρμάκων. Η διαμορφωθείσα αυτή τιμή ονομάζεται ειδική χονδρική τιμή.
Για τα φαρμακεία, το ποσοστό μεικτού κέρδους καθορίζεται ως εξής:
α) για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) ως ποσοστό 35% επί της χονδρικής τιμής
β) για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα τα οποία δεν αποζημιώνονται από τους ΦΚΑ ως ποσοστό 35% επί της χονδρικής τιμής
γ) για τα αποζημιούμενα φάρμακα από τους ΦΚΑ και με χονδρική τιμή μέχρι 200 ευρώ, ως ποσοστό 32,4% επί της χονδρικής τιμής, και
δ) για τα αποζημιούμενα φάρμακα με χονδρική τιμή ή ειδική χονδρική τιμή ανώτερη των 200,00 ευρώ το κέρδος των ιδιωτικών φαρμακείων ισούται με το πάγιο ποσό των 30,00 ευρώ.
ε) για τα αποζημιούμενα φάρμακα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της παρ. 2 του άρθρου 12 του Ν. 3816/10 και έχουν ειδική χονδρική τιμή μέχρι 200,00 ευρώ, το ποσοστό κέρδους του ιδιωτικού φαρμακείου καθορίζεται σε 16% επί της ειδικής χονδρικής τιμής.
ΑΡΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΗΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ