Το ισχυρό ευρώ έριξε τις ευρωπαϊκές αγορές

Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2003 18:48

ΜΕΓΑΛΗ πτώση σημείωσαν σήμερα οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με αρνητικούς πρωταγωνιστές τους τίτλους μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών λόγω της σημαντικής εξασθένησης του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Το ενιαίο νόμισμα αναρριχήθηκε ενδοσυνεδριακά μέχρι τα 1,14954 δολάρια, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ βδομάδων. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, μία υποχώρηση του δολαρίου κατά 10% ισοδυναμεί με μείωση των κερδών των ευρωπαϊκών εταιρειών κατά 3%.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου με τον τίτλο της ολλανδικής Philips να κλείνει με απώλειες 4,42%.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών. Η μετοχή της γαλλικής Renault υποχώρησε σε ποσοστό άνω του 4%, ενώ στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης οι τίτλοι της Volkswagen και της BMW σημειώνουν πτώση κατά 3,22% και 5,12% αντιστοίχως.

Στον αντίποδα, αξιόλογα κέρδη, άνω του 6%, κατέγραψε ο τίτλος του γαλλικού ομίλου υπηρεσιών πληροφορικής Atos, ο οποίος ανήγγειλε σήμερα ότι συμφώνησε να αγοράσει των πυρήνα των σχετικών δραστηριοτήτων της SchlumbergerSema από τη Schlumberger αντί του ποσού των 1,287 δισ. ευρώ.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.228,2 μονάδες μειωμένος κατά 0,7%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.283 μονάδες με απώλειες 2,7%, ενώ στη Φρανκφούρτη, σχεδόν δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο δείκτης Xetra DAΧ υποχωρεί κατά 2,75%, στις 3.480,31 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα