ICAP : Ανοδική η πορεία του κλάδου χυμών-αναψυκτικών

Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2003 13:51
UPD:13:55

ΑΝΟΔΙΚΑ θα κινηθεί ο κλάδος των χυμών και των αναψυκτικών για το 2004, σύμφωνα με έρευνα της Icap, καθώς αναμένεται να παρουσιάσει πραγματική αύξηση 5,2% έναντι του 2003.

Εντονος ανταγωνισμός και υψηλός βαθμός συγκέντρωσης, χαρακτηρίζουν τον κλάδο των χυμών και αναψυκτικών με την εγχώρια κατανάλωση να εκτιμάται, ότι θα επηρεαστεί θετικά, αφ'ενός από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και την αναμενόμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης, και αφ'ετέρου από τη στροφή των καταναλωτών σε πιο υγιεινά προϊόντα.

Οι επιχειρήσεις

Στον κλάδο δραστηριοποιείται μικρός αριθμός μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, ο οποίος έχει αναπτύξει ισχυρά κανάλια διανομής σε όλη την χώρα και πραγματοποιεί υψηλές διαφημιστικές δαπάνες για την υποστήριξη των προϊόντων του.

Ο ανταγωνισμός που επικρατεί γίνεται εμφανής και στα σημεία πώλησης, όπου οι επιχειρήσεις επιδιώκουν την τοποθέτηση των προϊόντων τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προβαίνοντας σε παροχές προς τους χονδρεμπόρους και τα σουπερμάρκετ.

Οι επιχειρήσεις μικρού μεγέθους στηρίζονται σε απ'ευθείας πωλήσεις στην τοπική αγορά, όπου τα προϊόντα τους είναι αναγνωρίσιμα και προτιμώνται από τους καταναλωτές. Το γεγονός αυτό, οφείλεται στην έλλειψη πόρων για την επέκταση του δικτύου διανομής τους και για την προβολή των προϊόντων τους, ώστε να τα καταστήσουν «επώνυμα» και γνωστά στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.

Οσον αφορά στην παραγωγή χυμών, σημειώνεται ότι ακολούθησε ανοδική πορεία την περίοδο 1990-2002, με μέσο ρυθμό ετήσιας αύξησης 5,6%. Οι εισαγωγές χυμών, κυρίως από την Κύπρο, καθώς και οι εξαγωγές, κυρίως προς την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ και την Κύπρο, παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα καθ' όλη τη διάρκεια της προαναφερθείσας περιόδου.

Το ποσοστά συμμετοχής τους στο σύνολο της εγχώριας παραγωγής ήταν μικρότερο του 10%. Το χρονικό διάστημα 1990-2002 ο μέσος ρυθμός αύξησης της αγοράς των χυμών ήταν 5,2%.

Χυμοί χωρίς ζάχαρη

Η τάση για πιο υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την αγορά των χυμών, σε συνδυασμό με τη χαμηλή κατά κεφαλή κατανάλωση τους στην Ελλάδα (20 λίτρα περίπου).

Συγκεκριμένα, η ζήτηση για τους χυμούς χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά παρουσιάζει ανοδική τάση, ενώ υπάρχουν θετικές προοπτικές επίσης για τους χυμούς με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και εκχυλίσματα, οι οποίοι δεν έχουν εξαντλήσει τα περιθώριά τους στην κατανάλωση.

Οσον αφορά την αγορά των αναψυκτικών, σημειώνεται ότι η κατά κεφαλή κατανάλωση στην Ελλάδα είναι μικρότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου και συνεπώς υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω αύξησης.

Μία τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια είναι η αύξηση της κατανάλωσης των ενεργειακών και «αθλητικών αναψυκτικών», το μερίδιο συμμετοχής των οποίων στην εγχώρια κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα προσεχή έτη, καθώς συμβαδίζουν με τα καταναλωτικά πρότυπα που επικρατούν.

Παράλληλα, παρατηρείται στην αγορά μία στροφή στα παραδοσιακά αναψυκτικά (βυσσινάδα) και κυρίως στα λευκά αναψυκτικά (λεμονάδα).

Για το τρέχον έτος, προβλέπεται πραγματική αύξηση της κατανάλωσης χυμών κατά 3% περίπου και μικρή άνοδος αυτής των αναψυκτικών 1 με 2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα