ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» τερμάτισε και σήμερα η πλειονότητα των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη παρά την ανάκαμψη των αγορών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/23/826117.htm .
Η νέα υποχώρηση αποδόθηκε στις εντεινόμενες ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις του ισχυρού ευρώ στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, καθώς και στον προβληματισμό για την πορεία της οικονομίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι καταναλωτικές δαπάνες στη Γαλλία σημείωσαν τον Αύγουστο τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί σε διάστημα σχεδόν επτά ετών http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/23/826039.htm , ενώ ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο πρόεδρος της κεντρικής γαλλικής τράπεζας, έκανε λόγο για «εύθραυστη» ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/23/826093.htm .
Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.221,7 μονάδες μειωμένος κατά 0,2% και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.266 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 0,5%.
Στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, σχεδόν δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 1,3%, στις 3.411,4 μονάδες.
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και σήμερα οι μετοχές μεγάλων εξαγωγικών βιομηχανιών, καθώς η παρατεταμένη άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Σημειώνεται ότι το ευρώ «σκαρφάλωσε» ενδοσυνεδριακά πάνω από το επίπεδο των 1,15 δολαρίων, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ εβδομάδων.
Η μετοχική τιμή της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault υποχώρησε κατά 2,2%. Πτώση άνω του 2% σημειώνει αυτή την ώρα στη Φρανκφούρτη και ο τίτλος της γερμανικής εταιρείας χημικών BASF.
Οι παραπάνω εταιρείες βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αμερικανική αγορά.
Στον αντίποδα, αξιόλογα κέρδη (4,7%) κατέγραψε η μετοχή της Swiss International Airlines μετά την ανακοίνωση ότι ο ελβετικός αερομεταφορέας συνήψε συμφωνία συνεργασίας με τη βρετανική British Airways http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/09/23/826056.htm . Η μετοχική τιμή της τελευταίας υποχώρησε κατά 3,26%.
Σημαντικές απώλειες, άνω του 10%, κατέγραψε ο τίτλος της γαλλικής Alstom παρά τη σημαντική άνοδο που σημείωνε κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης.
Τη Δευτέρα η γαλλική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι 32 πιστώτριες τράπεζες της Alstom κατέληξαν σε νέα συμβιβαστική συμφωνία διάσωσης του ζημιογόνου ομίλου μηχανολογικού εξοπλισμού, ο οποίος βαρύνεται με χρέη ύψους 5 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο του νέου σχεδίου, η γαλλική κυβέρνηση δεν καθίσταται άμεσος μέτοχος στην Alstom, αλλά τράπεζες και κυβέρνηση θα εξαγοράσουν μέρος του χρέους του ομίλου.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν χαρακτήρισε ικανοποιητικές τις παραχωρήσεις του Παρισιού, τόνισε όμως πως το σχέδιο οικονομικής διάσωσης της Alstom χρειάζεται να εξασφαλίσει την έγκριση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών.
H μετοχή του συνδρομητικού τηλεοπτικού δικτύου BskyB ενισχύθηκε κατά 2,8% στον απόηχο της είδησης ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τόνι Μπολ, θα αποχωρήσει από τη θέση του στα τέλη του ερχόμενου Μαΐου.
Τέλος, άνοδο 1,98% σημείωσε η μετοχή της υπ' αριθμόν δύο παγκοσμίως φαρμακοβιομηχανίας GlaxoSmithKline μετά την ευνοϊκή για αυτήν απόφαση αμερικανικού εφετείου. Η απόφαση αυτή ενδέχεται να καθυστερήσει την παραγωγή φθηνών αντιγράφων του αντικαταθλιπτικού της Glaxo, Wellbutrin SR (αποφέρει ετησίως έσοδα ύψους 1,4 δισ. δολαρίων).