Γερμανία : Μείωση του δείκτη τιμών καταναλωτή

Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2003 12:23
UPD:12:39

Μείωση, του δείκτη τιμών καταναλωτή, σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο σε πέντε κρατίδια της Γερμανίας, καθώς το κόστος της ενέργειας και των ταξιδίων μειώθηκε, σημάδι ότι ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, δείχνει να υποχωρεί.

Το κρατίδιο της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ανακοίνωσε ότι οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,1% αυτόν τον μήνα, έναντι της προηγούμενης χρονικής περιόδου των τεσσάρων εβδομάδων, όπως επίσης και σε άλλα τέσσερα γερμανικά κρατίδια. Ένα χρόνο πριν οι τιμές είχαν σημειώσει αύξηση, που κυμάνθηκε από 1% έως 1,4%. Σήμερα αναμένεται και η ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή της Σαξωνίας.

Η γερμανική οικονομία των 2,3 τρισ. δολ. αναδύεται από τη δεύτερη συνεχόμενη ύφεση, μετά από πολλά χρόνια και οι εταιρείες δείχνουν απρόθυμες στο να προβούν στην αύξηση των τιμών.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στα 12 κράτη-μέλη της ευρωζώνης, θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 2%, που έχει θέσει η τράπεζα μέσα στο 2004, από το 2,1% που είναι σήμερα.

Σημειώνεται, ότι, σήμερα η Τράπεζα του Βελγίου, θα ανακοινώσει τον δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης για τον Σεπτέμβριο, στις 3 μ.μ., στις Βρυξέλλες, τοπική ώρα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών του Bloomberg News, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στο Βέλγιο θα διαμορφωθεί στο –10 τον Σεπτέμβριο από –12,2 που ήταν τον Αύγουστο.

Με την οικονομία της Ευρώπης να ανακάμπτει το δεύτερο τρίμηνο, οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι θετικές, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Τον περασμένο μήνα, η Γερμανία εμφάνισε τον χαμηλότερο πληθωρισμό από τις λοιπές χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συναλλάσσονται με ευρώ.

Η Στατιστική Υπηρεσία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο, Eurostat, θα ανακοινώσει τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, στις 30 Σεπτεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα