Βραδεία ανάπτυξη για την αμερικανική οικονομία προβλέπει η έκθεση Anderson Forecast

Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2003 13:39

Βραδεία θα είναι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο, προβλέπει η έκθεση του Anderson School του Univesity of California στο Λος Αντζελες (UCLA) παρά τις πρόσφατες ενδείξεις και τις τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών για ταχύτερη και ισχυρότερη ανάπτυξη.

«Εχουμε κολλήσει όπως και στις αρχές της δεκαετίας του ’90, δίχως κάποιο κινητήριο μοχλό ικανό να ωθήσει την οικονομία προς τα εμπρός» επισημαίνει ο συντάκτης της έκθεσης, οικονομολόγος Εντ Λίμερ.

Σύμφωνα με την έκθεση, ούτε οι καταναλωτές ούτε οι επιχειρήσεις έχουν την αγοραστική ή επενδυτική δύναμη ώστε να δώσουν ώθηση σε ισχυρή ανάπτυξη, απαραίτητη για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Το αυξανόμενο χρέος και η εξυπηρέτηση μεγαλύτερου χρέους λόγω της ανόδου των μακροπρόθεσμων επιτοκίων πιθανότατα θα συμπιέσουν ακόμη περισσότερο τις καταναλωτικές δαπάνες ιδιωτών.

Η έκθεση Anderson Forecast προβλέπει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης 2,4% κατά μέσον όρο, μέχρι τα μέσα του 2004.

Ο κ. Λίμερ εκτιμά επίσης ότι η αγορά εργασίας θα παραμείνει αδύναμη με το ποσοστό ανεργίας να ανέρχεται στο 6,4% το 2004 από 6,1% φέτος, ενώ θα παραμείνει πάνω από το 6% καθ’ όλη τη διάρκεια του 2005.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα